- АТР, БГ Тенис, Тенис

Григор Димитров победи Александър Зверев и се върна в топ 10 на Световната ранглиста за първи път от близо 6 години насам

Сподели:
39 Views

Григор Димитров победи Александър Зверев и се върна в топ 10 на Световната ранглиста за първи път от близо 6 години насам.

Полуфиналът на “Мастърса” в Маями беше изключително равностоен, за щастие, нашенецът показа много здрава психика и успя да спечели – 2:1 сета.

Така Григор се завръща в топ 10 на Световната ранглиста за първи път от ноември 2018 г.

Съперник на  финала утре  ще бъде Яник Синер.

Ето какво съобщи сайтът на родната федерация по тенис:

“Григор Димитров изигра нов великолепен мач и се класира за финала на турнира от сериите “Мастърс 1000″ в Маями, който е с награден фонд от 8.995 милиона щатски долара.

Българинът победи с 6:4, 6:7(4), 6:4 №5 в световната ранглиста Александър Зверев от Германия. Срещата продължи 2 часа и 35 минути.

С този успех Димитров прекъсна негативната си серия от седем поредни загуби от Зверев.

Така Григор се класира за първи път в кариерата си за финала на турнира в Маями. Вчера Димитров елиминира с 6:2, 6:4 №1 в схемата и №2 световната ранглиста Карлос Алкарас от Испания.

От началото на годината Димитров има 20 победи и само 4 загуби. Победата днес ще върне Григор в топ 10 на световната ранглиста за първи път от 2018 година насам. Той ще се изкачи до деветата позиция, а ако успее да спечели и титлата в неделя, 32-годишният българин ще стигне до седмото място.

В спор за титлата Гришо ще играе срещу №3 в световната ранглиста Яник Синер. Италианецът разгроми на полуфиналите Даниил Медведев с 6:1, 6:2. Синер е с баланс 21 победи и само 1 загуба през тази година, като загуби само на полуфинал в Индиън Уелс от Карлос Алкарас. До момента Синер води с 2:1 победи в преките мачове срещу Димитров.

 

За Григор пък това ще бъде трети финал през тази година. През януари той триумфира с титлата на турнира на твърда настилка от сериите АТР 250 в Бризбън (Австралия), а през февруари игра финал на ATP 250 турнира на твърда настилка в зала в Марсилия.

Българинът трябваше да отразява точка за пробив при 2:2 в първия сет срещу Зверев, но успя да се справи. Димитров пък стигна до първата си точка за пробив, която беше и с цената на сетбол при 5:4 в първия сет. Григор успя да пробие и спечели първата част с 6:4 за 44 минути.

Димитров беше на две точки от победата при 5:4 и 30-0 във втория сет при сервис на Зверев, но не успя да пробие. Така без нито една възможност за пробив във втория сет се стигна до тайбрек. В него Зверев спечели със 7-4 точки и изравни резултата в сетовете.

 

Димитров отрази точка за пробив при 1:2 в третия сет. Григор поведе с 40-15 при 3:3 и сервис на Зверев и от първата си възможност успя да пробие. При 5:4 Димитров сервира за спечелване на мача и с гейм на нула затвори мача в своя полза”.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи Снимка: X

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев