- Моторни спортове, Формула 1

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън от 2025-а година ще кара за отбора на Ферари, потвърдиха от сегашния му отбор Мерцедес

Сподели:
99 Views

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън вече официално може да бъде обявен за пилот на Ферари от 2025-а година, след като Скудерията потвърди новината. Малко по-късно и от Мерцедес – настоящият отбор на британския състезател, потвърдиха трансфера.

Смяната на Мерцедес с Ферари е също толкова шокираща, колкото тази през 2013-а година, когато пристигна в германския гигант от Макларън. Договорът му с Ферари е обявен за дългосрочен. Хамилтън ще изкара сезон 2024-а в състава на Мерцедес, но след това ще заеме мястото на Карлос Сайнс-младши в отбора на Ферари.

По-рано днес телевизия “Скай Спортс” съобщи, че сензационното споразумение е постигнато, детайлите са уточнени и Хамилтън ще смени болидите.

“Имах 11 невероятни години с този отбор на Мерцедес и се гордея какво постигнахме заедно. Мерцедес беше част от живота на моето семейство в продължение на 13 години, където аз израснах и се превърнах в пилота, който съм. И именно поради тази причина това решение да напусна е едно от най-трудните, които някога ми се е налагало да взема. Но дойде времето ми да направя тази крачка и се радвам, че имам ново предизвикателство. Вечно ще бъда благодарен на Мерцедес за невероятната подкрепа, ще бъда благодарен на Тото Волф – генералният директор, за неговото приятелство и лидерство в тима. Именно заради тях искам да завърша престоя си в отбора и сезона, който ни очаква, на най-високо ниво, заяви Хамилтън. “Аз съм решен на 100 процента да покажа възможно най-добрите резултати и да направя годината незабравима”.

Британецът се състезаваше за Макларън от 2007-а до 2013-а година, а през 2008-а стана световен шампион. С Мерцедес също взе титлите през 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 и 2020 -а година. По брой спечелени шампионати във Формула 1 Хамилтън дели първото място с германската легенда Михаел Шумахер.

Автор: Атанас Василев, БТА Снимка: X

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев