- БГ Волейбол, Волейбол, Лига на нациите, Национални отбори

Българският национален отбор по волейбол показа характер и записа първа победа в Лигата на нациите

Сподели:
158 Views

Българският национален отбор по волейбол показа характер и записа първа победа в Лигата на нациите.

Тимът на Пламен Константинов победи Словения с 3:0 гейма, като така има четири точки в своя актив.

Мачът като цяло бе доста равностоен, но във важните моменти нашият отбор се справи безупречно.

Ето какво съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

“Мъжкият национален отбор на България постигна първата си победа за 2023-та! Година, в която ни очакват много волейболни емоции – участието в настоящия турнир Лига на нациите (VNL), Европейско първенство, на което сме домакин във Варна, както и олимпийска квалификация.

Успехът за тима ни дойде във втората среща от първия турнир на VNL, който се провежда в Нагоя, Япония. След драматичната загуба на старта срещу Китай в пет гейма (2:3), “трикольорите” имаха ден почивка. Видимо аклиматизацията им се бе подобрила и срещу опитните словенци показахме друго лице, макар и часът на срещата да бе твърде ранен (6:00 ч. наше време).

България успя да надделее над Словения с 3:0 (26-24, 25-23, 25-17) след оспорвани първи два гейма с 2 точки разлика, а в третия бе с категорично надмощие за нас в края. В сравнение с мача срещу китайците, сега значително бяхме подобрили играта в атака. Нападението ни бе по-агресивно и уверено, а и показахме добри отигравания в защита. Грешките също бяха значително по-малко, докато съперника се оправда с по-малкото време за почивка (Словения игра във вторник).

Селекционерът Пламен Константинов даде почивка на някои играчи срещу Словения, а в стартовия състав този път започна капитанът Георги Сеганов, който се зае с ролята си на разпределител. Останалите титуляри бяха центровете Николай Колев, Алекс Грозданов и Димитър Димтров, Мартин Атанасов и Алекс Николов като посрещачи, както и либерото Мартин Божилов.

Срещата започна оспорвано и първите две части бяха буквално точка за точка, без да може един от двата тима да се откъсне при по-голям аванс. Имаше няколко спорни моменти и оспорвания с видео повторение и от двата лагера. Една такава ситуация бе при резултат 24-23 в наша ползва в първата част, когато Димитров направи точка, но в последствие реферът я отмени и даде за опонента. Българите не се разконцентрираха, а Алекс Николов бе безпощаден да върне аванса ни. След пристъпване на съперника, съдията отсъди и печелившата точка за България в тази част – 26-24.

Втората част бе идентична на първата, но българските национали направиха много по-малко грешки. Равенство имаше до 20-20, когато извадихме трудна топка и след добра защита на Димитров, Алекс Николов реализира за 21-20. Словения отново спечели оспорването, обаче. Последва ас на Николай Колев за 24-22. Точката на мачбол бе пропиляна с грешка на сервис, но още при следващото разиграване Мартин Атанасов затвори и тази част при 25-23.

Третият гейм също бе равностоен в първите си минути и дори с лек превес за словенците. Българската блокада заработи отлично и първият обрат дойде при 11-10 в наша полза. Постепенно започнахме да правим разлика, която стана бързо 5 точки (21-16) и дори 7 томки (24-16). При 8 мачбола а нашите не се възползвахме в следващия сервис, но отпускане нямаше и Мартин Атанасов отново заби последната точка: 25-17.

България завърши с актив от 42 срещу 39 на съперника в атака, 7 блокади, 4 аса и 19 грешки.

Александър Николов отново бе най-резултатен, като този път не само за България, но и като играч в срещата. Младата ни звезда приключи с 16 точки, като всичките бяха в атака. Той нямаше грешка в нападение и ефективността му бе 70 процента. Мартин Атанасов добави 13 точки, а Алекс Грозданов имаше силно включва с 9 точки, като 4 от тях на блокада.

Следващият ни двубой е срещу Полша. Мачът е в петък, 9 юни, от 10:10 ч. българско време.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев