- Баскетбол, БГ Баскетбол

ОБНОВЕНА Баскетболният ЦСКА обяви завръщането си в елита, Росен Барчовски става старши треньор на тима

Сподели:
161 Views

Росен Барчовски бе обявен за нов старши треньор на баскетболния ЦСКА на специална пресконференция на ръководството на клуба. “Армейците” се завръщат в елитната Националната баскетболна лига за сезон 2022/2023 след 13-годишно отсъствие. В треньорския екип на Барчовски влизат Даниел Клечков и Георги Давидов.

Клубът потвърди за привличането на сериозен спорсор в лицето на компанията Efbet и ще има финансовия ресурс да се конкурира за първите три места в лигата. На срещата с медиите присъстваха президентът на баскетболния ЦСКА Роберт Гергов и членовете на Управителния съвет на клуба Александър Чакмаков, Методи Манченко, Добрин Гьонов и Методи Томанов. В новата зала на “червените” да поздрави колегите си от баскетболния тим дойде и страши треньорът на футболния ЦСКА 1948 Любослав Пенев.

“Дойде моментът за мъжкия тим. На всички обяснявах, че има стъпала, които трябва да се извървят. С детската школа се справихме. Тази година имаме спечелени три купи. Доказателство за една школа обаче не са само купите, а какви играчи произвежда. От нашите юноши двама-трима ще получат професионални договори, а други двама-трима имат качествата да участват в тренировъчния процес на мъжете и съм сигурен, че ще получат игрово време”, коментира Роберт Гергов.

“За да се върнем в елита освен от фундамент, има нужда и от сериозни финансови средства и благодаря на нашия спонсор. Това са хора, които са генетично свързани с ЦСКА и които не гледат на проекта само като бизнес начинание, а като на кауза. Благодарен съм, че повярваха в концепцията на баскетболен клуб ЦСКА – да вървим стъпка по стъпка и с желание да играем и в Европа. Партньорството ни е дългосрочно. Идеята на Управителният съвет е да бъде работещ”, заяви Александър Чакмаков.

“Горд съм, че съм тук днес. Бях поканен от г-н Чакмаков да заема пост в Управителния съвет на клуба заедно с г-н Томанов и по този начин да изградим едно партньорство между футболния ЦСКА 1948 и баскетболния ЦСКА”, каза Добрин Гьонов на пресконференцията.

“Също съм много радостен, че след 13 години ЦСКА ще има елитен мъжки отбор. Пожелавам успех на всички”, обърна се Любослав Пенев към колегите си.

По повод очакванията за публиката на ЦСКА, която да подкрепи баскетболния клуб Роберт Гергов коментира: “Не търсим конфронтация. Нашата идея и винаги с това вървим напред е, „червената“ общност да бъде обединена. Смятаме, че с това правим една крачка напред в тази посока, а не в обратната. Не очаквам проблеми. Знаете, че баскетболната публика е по-различно”

Александър Чакмаков също изрази увереност, че “червените” фенове ще подкрепят баскетболния тим. “За мен е голяма трагедия, че всички фенове на ЦСКА са разделени и поддържат два клуба. Тази конфронтация трябва да приключи час по-скоро. Няма как публиката да не идва на баскетболни мачове, защото баскетболният клуб е един. Убеден съм, че рано или късно ще има един футболен клуб ЦСКА”, заяви той.

Роберт Гергов потвърди сериозните амбиции на БК ЦСКА в дългосрочен план, но добави, че засега няма поставена цел за спечелване на шампионската титла. “Като говорим ЦСКА това се свързва с борба за титла. В първата година никой не може да очаква и никой не ни поставя цели да станем шампиони в първата година. Но ние ще се опитаме”, каза Гергов и обясни, че тимът ще играе домакинските си мачове в своята нова зала, а като втора е заявена зала “Триадица”.

“Би било нахално да кажем, че ще ставаме шампиони, но ЦСКА винаги се бори за първо място. Финансите, които имаме ни дават възможност да сме между първите три отбора. Дали ще успеем в първата година да направим такава селекция вече е въпрос и на малко късмет. Да се надяваме, че ще вземем добри български играчи и ще се направи една добра смес между млади и опитни, и много добри чужденци. Но какво ще стане е рано да се каже. Имаме добър бюджет и договор за дългосрочно финансиране. Уговорката ни е, ако всичко върви по план и ние си постигаме целите, да правим още по-силен отбор в Европа. Но не може сега да слагаме коня пред каруцата”, заяви Александър Чакмаков.

Автор: Кремена Младенова,  БТА

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар