- Баскетбол, НБА

Край! Фамозен Янис прекъсна половинвековното чакане на Милуоки

Сподели:
222 Views

Националната баскетболна асоциация има нов шампион и това е Милуоки Бъкс! „Елените“ направиха невероятен обрат във финалната серия срещу Финикс Сънс и наваксаха изоставане с 0:2 победи, за да триумфират в лигата на извънземните за втори път в своята 53-годишна история.

 

В шестия мач от серията, в своята зала „Fiserv Forum“ в Милуоки, щата Илинойс, домакините надиграха Сънс със 105:98 и по този начин зарадваха своите привърженици, които бяха изпълнили залата до краен предел, както и още над 60 хиляди свои фенове, които се бяха събрали пред съоръжението и през целия мач не спираха да подкрепят своите любимци.

В герой за новите шампиони се превърна гръцката суперзвезда Янис Антетокумбо, който вкара нереалните 50 точки и по този начин бе с основна заслуга за победа №4 в серията срещу Финикс. Той стана едва седмият играч, стигал кота 50 на финали в историята на надпреварата. След мача Янис логично бе избран и за най-полезен играч на тазгодишните финали в НБА и получи приза „Бил Ръсел“.

С огромен принос както за сегашния успех, така и за победната серия в плейофите бе и Крис Мидълтън, който вкара 17 точки.

За останалия на второ място отбор на Финикс Сънс най-резултатен бе Крис Пол с 26 точки . Ветеранът обаче не успя да помогне на тима на Монти Уилямс да спечели първа титла в своята история и по всяка вероятност се сбогува с надеждите си за шампионски пръстен в своята дългогодишна кариера в НБА.

Мач №6 между двата отбора бе изключително равностоен, като преди началото на последната четвърт резултатът бе 77:77. В края, обаче, грешките на гостите от далечна стрелба, както и вездесъщия в подкошието Антетокумбо, който направи и 15 борби, бяха решаващи за крайния изход на мача.

Предишният път, в който „елените“ триумфираха с трофея „Лари О’Брайън“ бе точно преди половин век – през 1971 г., когато в състава им са легендите Карийм Абдул-Джабар и Оскър Робъртсън. Тогава на финала Милуоки надиграва с 4:0 победи Балтимор Булетс.

В сегашния състав в ролята на Абдул-Джабар и Робъртсън влязоха Янис и Крис Мидълтън, които изнесоха отбора на плещите си. По пътя към бленуваната титла Бъкс взеха скалповете на Маями Хийт, Бруклин Нетс и Атланта Хоукс, за да стигнат до финала срещу Финикс Сънс.

„Слънцата“ бяха изненадата в тазгодишния шампионат, но липсата на опит при по-голямата част от играчите на Монти Уилямс си каза думата. Те взеха аванс от 2:0 победи срещу Бъкс и по всичко изглеждаше, че ще се поздравят с титлата. Мощта на Янис Антетокумбо и мотивирания отбор на Бъкс обаче им развалиха плановете и в крайна сметка за втори път в историята седнаха на трона в НБА.

Източник: https://dsport.bg/krai-famozen-anis-prekasna-polovinvekovnoto-chakane-na-miluoki-video.html Снимка: https://www.facebook.com/nba/photos/a.448586448462/10159779284278463

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар