- Моторни спортове, Формула 1

Невероятната тактика на Верстапен му осигури победата във Франция

Сподели:
259 Views

Макс Верстапен спечели състезанието на пистата “Пол Рикар” за Голямата награда на Франция от сезона във Формула 1. Младият нидерландец направи невероятно състезание и успя да изпревари Люис Хамилтън само две обиколки преди края на надпреварата.

Ред Бул направи състезание с две спирания в бокса за водещия си пилот, което в крайна сметка му осигури и крайната победа в едно много драматично състезание. Трети се нареди съотборникът на Верстапен – Серхио Перес, който също се пребори с Валтери Ботас в края на състезанието.

Състезанието на пистата „Пол Рикар“ започна с груба грешка на победителя от квалификацията. Още на първия завой Верстапен загуби контрол над болида си и излезе от писата. Стартиралият втори Люис Хамилтън веднага се възползва и пое лидерската позиция. Лудия Макс обаче успя да надхитри своите съперници от Мецедес и изпревари Хамилтън при първите спирания в бокса. Темпото на Верстапен обаче не бе достатъчно добро за него и той влезе за втори път в бокса 20 обиколки преди края.

Така той пое огромен риск, оставяйки Хамилтън и Ботас да натрупат солиден аванс. С по-меките гуми медиум обаче нидерландският пилот успя да изпревари и двамата.  В един момент от състезанието той дори успя да стопи 2 секунди от преднината на Хамилтън само в рамките на една обиколка. 9 тура преди края Макс изпревари съотборника на Хамилтън – Валтери Ботас и продължи да гони англичанина. Финландецът, който в крайна сметка завърши на четвърто място, бе ядосан, тъй като според него е трябвало отборът да избере стратегия с две спирания в бокса за това състезание. По подобие на съотборника си, Ботас също бе изпреварен от пилот на „червените бикове“ в края, но този път това бе Серхио Перес.

С третото си място в днешното състезание Перес затвърждава доброто си представяне, откакто се присъедини към отбора.

Младият пилот на Макларън Ландо Норис завърши пети, въпреки слабия старт на надпреварата. Веднага след него бе съотборникът му Даниел Рикиардо, който стартира десети.

Пиер Гасли с болида на Алфа Таури зае седмото място, изпреварвайки направилия много силно състезание Фернандо Алонсо (Алпин).

В топ 10 влязоха и пилотите на Астън Мартин Себастиан Фетел и Ланс Строл, чиято стратегия за късно влизане в бокса им помогна да спечелят общо 3 точки за своя отбор.

 

Големият провал на пистата „Пол Рикар“ бе отборът на Ферари. Въпреки добрите стартови позиции – пето място за Сайнс и седмо за Льоклер, двамата завършиха извън зоната на точките – на 11-о и 16-о място. Освен това през целия състезателен ден колата на италианския тим бе много по-слаба от тази на съперниците му, което в комбинация с бързото износване на гумите, попречи на пилотите да влязат в зоната на точките.

Победата за Макс Верстапен е двойна, след като той спечели бонус точка за най-бърза обиколка на трасето. С третата си победа през сезона той увеличи преднината си в генералното класиране пред Хамилтън на 12 точки – 131 срещу 119 за седемкратния световен шампион.

Източник: https://dsport.bg/neveroatnata-taktika-na-verstapen-mu-osiguri-pobedata-vav-francia.html#parent=section

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар