- Голям шлем, Тенис

След соната в тенис мажор Григор зове Маестрото

Сподели:
347 Views

Най-добрият роден тенисист Григор Димитров записа историческа победа в схемата на сингъл от Откритото първенство на САЩ, като за първи път в своята кариера се класира за четвъртфиналите. 28-годишният хасковлия надигра австралийския талант Алекс де Минор с 3:0 сета (7:5, 6:3, 6:4) за 2 часа и 7 минути, за да си уреди вълнуващ двубой в топ 8 срещу своя идол Роджър Федерер.

До този момент най-доброто представяне на Григор в Ню Йорк беше достигане до 1/8-финалите (през 2014 и 2016 година). Предвид не дотам позитивната 2019 година постижението на българина определено изглежда специално. Срещу 20-годишния си противник, който пък е с 40 позиции над него в ранглистата, Гришо показа много солиден и контролиран тенис. За цялото времетраене на срещата хасковлията допусна само една точка за пробив срещу себе си, която отрази. На свой ред той беше доста ефективен, като реши първия и втория сет с по един-едничък пробив, осъществен при първата разкрила се възможност.

Де Минор демонстрира немалко от своите качества срещу 78-ия в света, но като цяло неопитността на младока изигра ключова роля. Австралиецът игра много изчистено през почти целия първи сет, докато след това разочарованието от развоя на мача започна да личи все по-ярко и по-ярко под формата на множество непредзвикани грешки.

В следващия кръг от турнира Григор Димитров ще има шанс да атакува друго историческо постижение – постигане на първа победа над Роджър Федерер. Хасковлията загуби и в 7-те случая, когато се изправяше срещу рекордьора по титли от Големия шлем. По-рано днес швейцарецът унищожи белгиеца Давид Гофен в три сета – 6:2, 6:2, 6:0, а това прави предстоящия мач срещу Димитров още по-вълнуващ.

Победата на българина над Де Минор спази традицията от 2013 насам, според която няма сезон, в който Григор и Федерер да не играят един срещу друг поне веднъж. Последната им среща беше през миналата година в Ротердам, където хасковлията загуби финала с 2:6, 2:6. За трети път те ще имат мач на ниво Голям шлем, като този ще бъде първи на американска земя. До този момент те се бяха сблъсквали единствено на Откритото първенство на Австралия (2016) и “Уимбълдън” (2017). Донякъде обезпокоително за Григор е, че в тези сблъсъци той е спечелил всичко на всичко два сета срещу 38-годишната легенда.

Източник: Gong.bg Снимка: Официална Facebook страница на Григор Димитров

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар