- efbet Лига, БГ Футбол, Футбол

Славия извади коз от ръкава и пусна първа кръв на Етър

Сподели:
347 Views

Силно представящият се от началото на сезона тим на Етър Велико Търново допусна първа загуба от началото на сезон 2010/2020. В 50-ия кръг на efbet Лига “болярите” паднаха с 1:2 при гостуването срещу Славия, за който в герой се превърна резервата Калоян Кръстев. Нападателят отново, както срещу Витоша Бистрица, отбеляза, след като се появи на смяна и донесе втората победа на своя тим през кампанията. За първи път в мач на столичани тимът, който откри резултата, успя и да го спечели.


Така след 4 поредни ремита “болярите” усетиха горчивия вкус на поражението. Тимът заема 10-ото място с 4 точки. Славия пък се изкачи до 7-ата позиция със 7 пункта.

Още в първите си минути мачът ясно показа, че тактическото надлъгване над двамата специалисти и добри приятели ще бъде доста сериозно. И Славия, и Етър се стараеха преди всичко да действат компактно и да оставят минимални възможности за комбинации пред опонента.

Първият неголемия брой голови възможности се прояви в 9-ата минута. Тогава Флорент Боджадж успя да вземе един висок пас и с глава продължи наляво, което позволи на Дани Младенов да получи зад гърба на противниковата отбрана. Ветеранът, който демонстрира сериозна голова ефективност напоследък, навлезе в пеналта и не нанесе най-сполучливият контакт по топката, което предопредели лесното спасяване за Георги Георгиев.

Далеч по-критична беше ситуацията в 14-ата минута, когато стражът на „белите” имаше решителна роля. Светослав Ковачев се възползва от сериозна грешка на Милен Гамаков и напредна отдясно с откраднатата топка. Младокът с тънък пас намери Румен Руменов на около метър след границата на пеналта, откъдето бившият играч на ЦСКА стреля силно, ала и в обсега на стража, който отби.

За сметка на това Славия успя да реализира при първата си опасна атака. В 24-ата минута Цветелин Чунчуков беше притиснат до тъчлинията отляво от двама противници и с много технично объщане мина между тях, за да пробие по аутлинията в наказателното поле. Там той комбинира с Галин Иванов, който на свой ред се устреми напред и пусна ниско центриране през купа от играчи. Владислав Узунов беше оставен необезпокояван да отбележи с изстрел от 7 метра – 1:0.


В края на първата част Славия имаше шанс да дръпне и по-сериозно. Александър Дюлгеров даде твърде слаб пас към вратаря и Чунчуков стигна до топката. По впечатляващ начин Дюлгеров възстанови позиция и с хирургически точен шпагат изби топката тъкмо когато Чунчуков се надяваше да отправи изстрел.

След почивката определено се видя съживяване в редиците на Етър. Още в 51-ата минута гостите можеха да изравнят след атака отляво, която се случи някак твърде лесно заради разсеяната игра на „белите”. Руменов получи и успя да подмине Андреа Христов, след което центрира по тревата към Боджадж. Нападателят беше изтърван от Гамаков, като зле разчете крачката си и на 6-7 метра пред вратата се размина с кълбото, вместо да го забие в мрежата.

За сметка на това Славия сам-самичък подари изравнително попадение 4 минути по-късно. Крум Стоянов с глава върна кълбото към наказателното поле на „белите”, а при границата Николай Дюлгеров, в опит да изчисти, изпрати топката високо  зад себе си. Трима футболисти на Славия – вратарят Георги Георгиев, Емил Виячки и Дюлгеров уж се подсигуряваха един друг, докато чакаха топката да падне, а когато тя тупна на земята конфузно прехвърли излезлия твърде напред страж. Георгиев съумя със сетни сили да избие в напречната греда, а тогава единственият играч във виолетов екип наоколо – Даниел Младенов – без грам трудности реализира – 1:1.

Организацията в играта на Славия сериозно се поразвали след това попадение и играчите на Загорчич действаха с подчертана неувереност. Статичните положения станаха една добра алтернатива за тях за поставяне на противника под напрежение. В 70-ата минута Емил Виячки можеше да възстанови аванса на „белите”, ако беше по-клиничен при изстрела с глава. Централният защитник спечели спора за високата топка и нанесе параболичен изстрел, който мина точно над гредата. Още по-опасна ситуацията стана 6 минути по-късно. Тогава Андреа Христов стигна първи до центрирането от корнер на Шоколаров и стреля силно и точно по диагонала. Христо Иванов с красив плонж улови топката във въздуха.

Донякъде логичното предвид надмощието на столичани при статичните ситуации се случи в 82-ата минута. Тогава Галин Иванов предизвика поредния ъглов удар с много мощен шут от границата на пеналта, който щеше да влети в горния десен ъгъл, ако не беше намесата на Христо Иванов.  Шоколаров този път смени изпълнението и потърси пространството при близката греда, където нито един от футболистите на Етър не проследи движението на резервата Калоян Кръстев. Той с глава нанесе безпощаден изстрел под гредата – 2:1.

Етър опита доста хаотичен финален щурм, който без малко да убие интригата в срещата. В първата минута от продължението Галин Иванов открадна топката срещу разредената и високо изнесена защита на гостите. Той без проблем изведе Йомов сам срещу вратаря, ала младокът се оказа застигнат и блокиран от защитник. Топката обаче остана в движение и чрез странна смяна на посоката отиде на пътя на дотичалия Иванов. Той обаче не успя да прехвърли излезлия напред Христо Иванов.

В следващия кръг Славия отново е домакин, като чака у дома коравия тим на Ботев Враца. Етър от своя страна има домакински мач срещу новака в елита Царско село.

Източник: Gong.bg Снимка: Нова Броудкастинг Груп












About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар