- efbet Лига, БГ Футбол, Футбол

Витоша изпили нервите на Лудогорец, но накрая рухна

Сподели:
397 Views

Шампионът на България Лудогорец имаше нужда от цялото търпение на света, за да пречупи Витоша Бистрица за трета поредна победа в efbet Лига през сезон 2019/2020. С късни голове на Якуб Швиерчок и Джоди Лукоки разградчани победиха “тигрите” с 2:0 и оставиха отбора на Енгибар Енгибаров като единствения без спечелена точка дотук.

Бистричани до голяма степен изпълниха перфектно своя замисъл и през първата част до голяма степен обезличиха нападателите на Лудогорец. През втората част домакините определено заиграха на по-висока предавка, а с напредване на времето ситуациите пред предаставилия се почти безупречно вратар Николай Георгиев ставаха все по-опасни. Логичното се случи в края, а Швиерчок – макар и да не го целеше – записа асистенция за попадението на Лукоки.

Учудващо или не, както и до голяма степен противно на ранното надмощие на шампиона в центъра на терена, първата опасна атака беше в полза на Витоша. Тодор Гочев спечели нарушение вдясно от наказателното поле на Лудогорец, а Мартин Станкев центрира по страхотен начин. Георги Амзин се оказа изпуснат на метър-два пред вратарското поле, ала изстрелът му с глава излезе крайно несполучлив.

Отговорът на шампиона се оказа един изненадващ изстрел на Чибота от дистанция. Новата покупка с чудесно първо докосване си създаде условия за обстрел от около 22 метра, а вратарят Николай Георгиев плонжира вдясно и боксира.

Последва един доста дълъг период, в който домакините опитваха с пасове по земя да преодолеят солидния дефанзивен блок на съперника, който нареждаше 9 полеви играчи пред наказателното поле, а само Станкев оставаше в предни позиции.

На няколко пъти бистричани пресичаха разиграванията по трева за шампиона в мигове, когато той беше уязвим заради твърде големия брой играчи, ангажирани в атаките. Така в 30-ата минута Амзин чудесно изведе Четин Садула отдясно по фланга, а капитанът центрира остро по тревата. Станкев беше понатиснат от Григоре и не успя да осъществи сполучлив контакт с топката.

Към края на полувремето Дан Битон от Лудогорец опита да вземе нещата в свои ръце. В 39-ата минута израелецът нанесе първия от няколко сериозни далечни изстрела. От над 25-26 метра той без малко да изненада Николай Георгиев, който отвърна с акробатична намеса и изби в корнер. В 40-ата и 45-ата минута Битон на два пъти беше изключително близо да порази целта, ала и в двата случая топката премина на сантиметри покрай левия стълб.

След почивката в играта на шампиона се забеляза малко повече динамика и положенията пред вратата на Витоша ставаха все по-опасни. В 50-ата минута Чибота явно прецени, че се намира в засада и не оползотвори чудесния диагонален пас на Битон, нанасяйки странен изстрел с глава чрез извъртане на тялото. Осем минути по-късно конгоанецът сам си създаде дори по-добра възможност. С хубав финт той остави Гьонов на тревата в наказателното поле, а после нанесе силен шут по диагонала. Георгиев изби, за да може Бонев да изчисти пред голлинията.

В 63-ата минута стражът на „тигрите” допусна една от малкото си грешки, която без малко да доведе до гол. Той подцени изпълнението на Дан Битон от пряк свободен удар, тъй като опитът за изстрел на израелеца не се получи и всичко вещаеше рутинно улавяне. Георгиев лошо прецени къде се намира спрямо вратата и вдигнатите му ръце с топката се удариха в напречната греда. Вратарят изпусна топката пред самата голлинията и Швиерчок опита да направи добавка, ала се оказа изпреварен от Купенов.

Четири минути по-късно Георгиев сътвори поредното си чудо, като направи двойно спасяване. Първо той отрази много силния изстрел с глава на Швиерчок отблизо, а после успя да се изправи навреме, за да се намеси и при не много сполучливата добавка на Чибота.

В 79-ата минута все пак Лудогорец успя да материализира своето превзъходство. Вратарят Георгиев опита да излезе напред, за да пресече центриране към Димо Бакалов, който сякаш успя да го изпревари за топката. Двамата се сблъскаха и паднаха на земята, а Швиерчок пое отскочилото кълбо. Той финтира един бранител, а после хладнокръвно стреля под сглобката, за да не даде шанс на върналите се пред голлинията полеви играчи на противника да се намесят – 1:0.

До края на редовното време домакините направиха още няколко страхотни пропуска, преди резервата Джоди Лукоки да успокои страстите. В последната 90-а минута холандецът успя да отбележи без да отправя изстрел, като просто силният шут на Швиерчок се отклони в крака му, докато холандецът правеше опит да нахлуе през центъра на защитата. Рикошетът направи топката невъзможна за Николай Георгиев – 0:2.

Източник: Gong.bg Снимка: Нова Броудкастинг Груп

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар