- Световен футбол, Футбол

Един изстрел стига! Алжир и М’Боли с незабравим триумф!

Сподели:
442 Views

Отборът на Алжир за втори път в своята история спечели Купата на Африканските нации. 29 години след триумфа през 1990-а „пустинните лисици” отново покориха футболния връх на Черния континент след изключително напрегнат финал срещу Сенегал и победа с 1:0. Единственият гол в срещата отбеляза нападателят Багдад Бунеджа още във втората минута, а до края Садио Мане и компания не успяха да се доберат поне до изравняване.

Мъката за „лъвовете от Теранга” беше огромна, защото нацията загуби и втория финал – след онзи през 2002 година – до който се добра. Ранният гол и неговият случаен характер явно сериозно повлия върху избраниците на Алиу Сисе, който все пак спази обещанието си и класира страната във финала. В него сенегалците имаха много повече изстрели към вратата на съперника – цели 12 срещу само един за алжирците, който се оказа достатъчен.

Играч №1 във финала пък стана вратарят на Алжир – добре известният по нашите ширини Райс М’Боли, който постигна най-големия успех в международната си кариера.

Алжир нанесе оказалия се решителен удар още във втората минута. Исмаел Бенасер намери Бунеджа с подаване пред наказателното поле, а нападателят от левия фланг тръгна навътре и нанесе изстрел. Салиф Сане подложи левия си крак и топката рикошира в него. Топката описа рядко виждана парабола и поне в началото изглеждаше, че ще излезе в корнер. Това се оказа жестока заблуда, защото тя всъщност по най-невероятния начин някак влетя под лявата сглобка, а най-изненадан от всички беше вратарят Алфред Гомис.

Оттук нататък задачата на Сенегал се оказа изключително тежка. Отборът на Сисе опита всичко по силите си, но разчиташе главно на звездите Мане и Исмаила Сар. Дори техните бързина и отличен дрибъл не можеха да направят разликата, тъй като алжирците при всяка удобна възможност накъсваха играта с нарушения.

В 38-ата минута сенегалците претендираха за дузпа, след като М’Байе Нианг беше повален в наказателното поле. Съдията обаче даде ясен сигнал, че не възнамерява нито да посочва бялата точка, нито да използва системата ВАР.

Секунди по-късно отново Нианг беше в центъра на вниманието, когато неговият силен удар от границата на пеналта премина съвсем малко над напречната греда.

Вторият път, когато Сенегал поиска дузпа беше в 60-ата минута, когато Адлен Гедиура докосна топката с ръка в  наказателното поле. Първоначално реферът уважи техните претенции, но след намесата на ВАР и няколко повторения той отмени отсъждането си.

Това беше и най-силният период за Сенегал в мача, а оттам насетне нивото в играта на „лъвовете от Теранга” единствено спадаше с напредване на времето. Дори 4-минутното продължение не успя да доведе до нещо повече за сенегалците, които останаха да ронят сълзи.

Източник: Gong.bg





About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар