- БГ Футбол, Евроучастници, Лига Европа, Футбол

Бленуван дебют за Хубчев – Левски потъпка Ружомберок в Словакия

Сподели:
359 Views

Повече от мечтан официален дебют записа новия наставник на Левски – Петър Хубчев. „Сините” стартираха евроучастието си в Лига Европа, постигайки победа с 2:0 при визитата си на словашкия тим в първи мач от първия квалфикационен кръг от надпреварата. Родният тим изигра много солиден мач при визитата си и в крайна сметка заслужено се поздрави с победата, оставяйки вече в историята една комшарна статистика.

Отборът от „Георги Аспарухов” не бе печелил като гост в европейските клубни турнири от лятото на 2010-а година, когато за последно при визита бе победен Дъндолк (2:0). Оттогава насетне Левски не можеше да вземе победа „навън”, но това спря в Ружомберок.

Първият гол падна в 36-ата минута, когато Давиде Мариани засече топката с глава и прехвърли ефектно стража на Ружомберок, пращайки в екстаз близо 500-те „сини” фена по трибуните. В 51-ата пък шеметна контраатака беше завършена от Паулиньо, който на практика оформи крайния резултат в Северна Словакия.

Словашкият тим излезев подчертано дефанзивното 4-5-1, а Стефан Герец бе човекът, който трябваше да накаже вратата на черногорския страж на българския тим. Матей Чурма, Ян Масло, Михал Йонец и Александер Мойжиш бе карето в защита пред Иван Крайчирик.



Опитният специалист на Левски – Хубчев, няма правото да използва Станислав Костов, който търпи наказание заради картони. По този начин Левски излезе в схема 4-2-3-1, като на върха на атаката бе сложен Давиде Мариани, Швейцарският полузащитник беше подпомаган от триото – Паулиньо, Илия Юруков и Станислав Иванов. Милан Миятович застана на вратата, а с капитанската лента бе Живко Миланов. Както Хубчев, така и Янис Каргас и Милан Миятович дебютираха официално със синия екип, след като и двамата бяха закупени през това трансферно лято.

В началните минути на дуела всичко футболни елементи бяха на сметката на Ружомберок. Словашкият тим контролираше топката и пресираше високо „сините” играчи, но за щастие на българския тим опонентът не създаде опасност пред вратата на Миятович.

Шанс да вкара гол имаше пред Станислав Иванов, който с индивидуален рейд си спечели позиция за стрелба в наказателното поле, но засуетяването му прати топката аут. В 13-ата минута нападателят на Ружомберок Стефан Герец бе намерен с центриране и стреля с глава, но топката прелетя встрани от „синята” врата. Секунди по-късно домакините реализираха гол. Петер Гар-Андрежли проби отляво и пусна успоредно по земя за Такач. Той, от своя страна, бе оставен непокрит пред голлинията на Миятович и отбеляза, но страничният-съдия вдигна флага си за засада.

Постепенно играта на терена се поизравни и Левски започна малко по-сериозно да атакува опонента след „горещи” инструкции от Петър Хубчев. Така дойде 36-ата минута, когато софийският тим дръпна напред в резултата. Тогава капитанът на „сините” Живко Миланов центрира отдясно топката за Давиде Мариани. Швейцарският халф на Левски бе оставен сам в наказателното поле, а той реши да стреля с глава и с гръб към вратата. За негов късмет вратарят на Ружомберок – Крайчирик, бе излезнал и с параболична траектория топката влетя във вратата му – 1:0 за Левски.

В самия край на първата част Паулиньо направи прекрасен рейд отляво, задминавайки Ян Масло. Бразилският техничар влезе навътре и бе блокиран да стреля, а топката отиде към Хали Тиам. Халфът на Левски стреля мощно от границата, но топката премина встрани от словашката врата.

Изключителен шанс за Левски се откри в 45-ата минута. Паулиньо елиминира съпротивата отляво на Ян Масло и проби навътре. Топката се дотъркаля към Хали Тиам, а халфът на „сините” отправи мощен изстрел, но за негово нещастие – неточен.

Втората част стартира бленувано за българския тим, който поведе с два гола в 51-ата минута. Тогава домакините изпълниха свободен удар, а топката бе изчистена напред и попадна в Станислав Иванов. Юношата на „сините” пусна скоростен пас по земя за Паулиньо, а Чурма се подхлъзна точно преди да блокира топката. По този начин бразилецът се откъсна и остана очи в очи с Крайчирик. Стражът на домакините бе елегантно залъган и на празна врата Паулиньо удвои аванса на Левски – 2:0.

Десетина минути по-късно Станислав Иванов бе изведен зад защитата на „розите”, но вкаралият от него гол бе отменен, тъй като

позицията му бе нередовна.

Източник: Gong.bg











About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар