- Световен футбол, Футбол

Тунис затули “черните звезди” след огнена драма в Исмаила

Сподели:
426 Views

Отборът на Тунис стана последният четвъртфиналист в турнира за Купата на Африканските нации след исторически и рядко драматичен успех над Гана с 6:5 след дузпи. В редовното време и продълженията двубоят завърши при 1:1, като Ален Жирес и неговите момчета можеха да избегнат лотарията на дузпите, където се наложиха с 5:4.

Две смени на бившия френски национал ще бъдат широко обсъждани в следващите дни, тъй като вкараният от него в заключителните минути Рами Бедуи си отбеляза автогол, който насочи мача към продължения. След това Жирес сюрпризира неприятно титулярния си страж Муез Хасен, който беше принуден да гледа от пейката изпълненията от бялата точка и дори победата – първа за Тунис над Гана във финали на КАН – не го омилостиви.

Първото полувреме премина изцяло под диктовката на ганайците,

които могат да винят предимно себе си, че не се оттеглиха на почивка с аванс в резултата. Още в 17-ата минута централният бранител Нуху Касим с глава нацели десния страничен стълб зад вратаря Муез Хасен. В настъпилото меле Андре Аю съумя да нанесе изстрел, който беше избит от стража на Ница.

В 43-ата минута дойде един от спорните мигове в мача, когато попадение на Томас Партей за Гана беше отменено заради засада. Телевизионните повторения показаха, че решението на арбитрите е най-малкото спорно.

Второто полувреме продължи с натиск на „черните звезди”. В 53-ата минута след едно дълго хвърляне на тъч капитанът Андре Аю получи възможност да обстрелва с глава на метър пред вратарското поле и изпрати кълбото в аут покрай дясната греда.


Така се стигна до минутите на футболна лудост от състава на Тунис. Всичко започва в 70-ата минута, когато влезлият на смяна Уаби Хазри по страхотен начин осъществи пробив в наказателното поле, стигайки до аутлинията във вратарското поле. Той върна топката леко назад за Таха Хениси, който нанесе шут към вратата, срещнал ръката на Джон Бойе. Въпреки всички претенции за дузпа от тунизийците, такава не последва. От ъгловия удар последва втори, а той доведе до центриране към първа греда, където Хениси се изтегли назад и нанесе много плътен изстрел с глава право в напречната греда.

Секунди по-късно, в 73-ата Уаби Хазри изостри събитията с подаване с петичка към Кехрида, който проби по десния фланг и пусна остър пас по земя. Хениси изпревари пазача си и от близко разстояние стреля мощно, а топката срещна и страничния стълб по пътя си към мрежата – 0:1.

Оттук нататък Тунис се дръпна назад и започна да отбива атака след атака. В 81-ата минута Мубарак Уакасо с далечен удар изненада вратаря Хасен, който нямаше какво да стори, но тупкащата топка срещна десния стълб.

Драмата настъпи във втората минута от добавеното време към редовните 90. Тогава топката беше изсипана от пряк свободен удар към наказателното поле на „орлите от Картаген”, а влезлият преди секунди с цел бавене на времето Рами Бедуи с глава по куриозен начин прехвърли собствения си вратар за 1:1.

В продълженията нямаше много екшън откъм голови ситуации. За Тунис най-добрият шанс беше в 99-ата минута, когато Хазри отправи топовен шут от границата на наказателната поле и принуди Ричард Офори отчаяно да избива над гредата. Най-чистата възможност пък се разкри в 115-ата за Гана, когато Жордан Аю от воле можеше да разстреля Муез, ала от 10-ина метра шутира встрани от целта.

Непосредствено преди края на продълженията наставникът на Тунис Ален Жирес направи неочаквана смяна, изваждайки изнеслия страхотен мач Муез Хасен. Вратарят първоначално размаха пръст в отказ досущ като Кепа Арисабалага във финала за Купата на Лигата в Англия през този сезон. След разговор със свой съотборник бесният страж все пак не допусна излишни сцени и излезе за сметка на Фарук Бен Мустафа. След края на 120-те минути футбол капитанът Хазри продължи да успокоява видимо огорчения си съотборник, който не можеше да преживее решението на Жирес.

То обаче се оказа верен ход, тъй като Бен Мустафа успя да отрази една-единствена дузпа на ганайците – на Кейлъб Екубан, който изпълни трети поред – а тази намеса се оказа ключова. Всичките съотборници на Бен Мустафа, които стреляха от бялата точка, бяха абсолютно безпогрешни и пратиха отбора към четвъртфиналите. Там противник ще бъде сензацията дотук в турнира Мадагаскар.

Източник: Gong.bg










About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар