- Европейски футбол, Италия, Футбол

Бос на Интер с идея: След 25 футболистите да струват 0 евро!

Сподели:
384 Views

Изпълнителният директор на Интер Джузепе Марота предложи революционен начин за реформиране на начина, по който се извършват трансферите във футбола. Според него най-добре би било след 25-ата си година всички сделки да се извършват при цена от 0 евро.

Шефът на „нерадзурите” сподели идеята си в интервю пред седмичното списание на „Гадзета дело спорт” – „СпортУийк”, като разкри и колко много се е променил футбола от мига, в който той е станал част от него през 1977 година, досега.

„През 1978 трансферните централи бяха претърсвани от полицията, всичко замираше и трябваше правителството да се намесва. До този момент клубовете разменяха играчите като пощенски колети, без да им дават право на избор по въпроса. Асоциацията на играчите заведе съдебно дело и така се появи закона, че играчът първо трябва да подпише договора преди той да стане валиден”, разказа 62-годишният италианец.


„След това се появи правилото „Босман”, с което се постанови, че играч с изтекъл договор може да напусне бившия си клуб без да му дължи и цент. Така цялата ситуация се преобърна. Сега сме на точно противоположния полюс спрямо този, на който стартирахме.”


„Президентите също се промениха, фигурите на бизнес магнати изчезнаха. Клубовете сега се развиват съгласно стратегии за управление и стриктни правила за Финансов феърплей, което прави нещата още по-сложни.”

„Освен това на практика се лишихме от концепцията за играчи, които искат да играят само за един клуб до края на кариерите си, тъй като колкото повече трансфери правиш, толкова повече пари печелиш. Още веднъж това е тотално преобръщане на ситуацията от 1977 година.”

„По онова време играчът биваше принуден да приеме това, което клубът иска, сега клубовете са принудени да се оправят с желанията на футболистите. И двете положения са радикални и съответно погрешни.”

„Решението би било да се дерегулира всичко и да стойността на трансферните сделки да се сведе до 0, щом футболистът навърши 25 години. Той ще прилича на актьор, който е свободен да преговаря за своята заплата при заснемането на определен филм. Това ще намали разходите по инвестициите  и относително ще уравновеси финансите.”

„Разбира се, това все още работи повече за големите клубове, но в същото време, ако продажбите вървят  до 25-ата година, това ще е един вид защита за малките клубове и ще ги възнаграждава за развитието на млади футболисти”, добави Марота.

Източник: gong.bg





About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар