- Евроучастници, Лига Европа, Футбол

Осиек взе сражението, но ЦСКА спечели войната

Сподели:
347 Views

Българският футбол ще има трети представител в третия квалификационен кръг на Лига Европа, след като ЦСКА по възможно най-драматичния начин продължи напред след изключително тежък реванш срещу хърватския Осиек. На “Градски врът” българите загубиха с 0:1 и след победа с идентичен резултат преди седмица, мачът отиде в продължения, а накрая беше решен с дузпи. При тях ЦСКА демонстрира много по-висока ефективност и взе победа с 4:3.

Предвид двубоя от миналия четвъртък и този път битката надделяваше над чисто футболните дойстонства. И двата отбора се сбориха много яростно пред публика, която горещо подкрепяше домакините. Центраният бранител Анте Майсторович вкара единствения гол в редовното време малко преди изминаването на първия половин час. ЦСКА пък имаше невероятна възможност да избегне рулетката на дузпите, но в края на първото продължение Али Соу направи много сериозен пропуск, останал очи в очи с вратаря Ивица Ивушич. Именно Соу обаче вкара и победната 5-а дузпа, с което отреди два мача на отбора си срещу украинския Зоря Луганск в следващия етап от турнира.

Домакините опитаха да използват емоциите по трибуните като гориво и още в 3-ата минута вратарят Черниаускас беше призван да се намесва. Литовецът отрази по стабилен начин пряк свободен удар на Бочкай от около 24-25 метра фронтално срещу вратата.

В 14-ата минута стражът отново се оказа много, много бдителен. Жанио Бикел постави съотборниците с в тежка ситуация с крайно слаб и неточен като посока пас назад. Това позволи на Марин Пил да подгони топката и изглеждаше, че може да се откъсне сам срещу вратата. Черни навлезе на почти 30 метра навътре в полето и изчисти кълбото преди халфът на домакините да има шанс да овладее.

Следващият шанс пред домакините се откри в 24-ата минута. Бикел загуби топката в близост до наказателното си поле, след като бе притиснат от двама съперници и никой от неговите съотборници не се притече на помощ. Бочкай центрира към далечния край на наказателното поле, където Томислав Шорша се включи и опита труден изстрел с плонж. Шутът му премина опасно близо покрай левия стълб.

В известна степен логичното се случи в 28-ата минута. Топката се задържа около пеналта на „червените” след неуспешно изпълнен корнер за Осиек. Атаката се прехвърли отдясно и Жапер центрира към близката греда, където централният защитник Анте Майсторович беше заел позиция пред Нуно Томаш. Португалецът дори не успя да скочи, а начинът, по който Майсторович с глава изстреля кълбото ниско към близкия ъгъл се оказаха решаващи – 1:0.

След попадението домакините очевидно намалиха натиска и започнаха да играят по-компактно, което позволи на ЦСКА да владее топката в по-продължителни периоди от време. Играчите в „червено” и особено Тиаго Родригес обаче допускаха прекалено много неточности в разиграването, за да създадат каквито да е главоболия за вратаря Ивушич.

Буквално в последните секунди от продължението на първата част Нуно Томаш успя да прати топката в мрежата след изстрел с глава, но съдиите взеха правилно решение да отменят попадението заради засада.

Второто полувреме започна с малко по-жива игра от страна на „червените”. Тя обаче доведе до само един, макар и доста опасен, шут от дистанция на Али Соу. В 51-ата минута гамбиецът опита да грабне шанса си, след като топката малко щастливо стигна с рикошет до него. От около 21 метра той нанесе плътен удар по топката, която премина на сантиметри покрай дясната греда.

Отговорът на Осиек дойде в 62-ата минута, когато няколко играчи на ЦСКА твърде лесно пропуснаха Марин Пил да дриблира през центъра. Халфът подмина поне трима играчи в червено, за да се озове на отлична позиция при границата на наказателното поле. Там обаче си пролича, че отбелязването на голове не е сред приоритетните му задачи на терена – изстрелът му се получи недостатъчно силен и премина покрай дясната греда.

Това обаче се оказаха последните по-интересни ситуации до края на редовното време. И двата състава играеха предимно с мисъл да не допуснат грешка, която би довела до скъпо струващ гол. „Червените” бяха съставът, който опитваше повече да играе по тревата, докато хърватите се върнаха към познатия си от първата среща стил с неспирни центрирания към високите Марич и Манце в предни позиции.

В подобен стил изтекоха и минутите от добавените към обичайните 90, а след това дойде редът на продълженията. В тях Люпко Петрович взе решение да заиграе с двама нападатели, като извади хвърлилия доста усилия Фабрини и пусна Тони Уот. Точно в последната минута от първото продължение Али Соу изтърва най-чистата възможност за „червените” в хода на цялата среща. Раул Албентоса успя с майсторски изпълнен дълъг пас да елиминира цялата защита на съперника. Соу се озова очи в очи с вратаря и укроти по перфектен начин кълбото. Ивушич излезе, за да скъси дистанцията, а после твърде лекият шут на тарана по-скоро уцели вратаря.

Изстрелите от бялата точка донесоха две вратарски спасявания. Първото беше дело на Черниаускас, който се справи с шута на Бочкай, изпълнявал втори за Осиек. Кери реализира, за да поведат “червените” с 2:1, а при следващия изстрел капитанът на Осиек Миле Шкорич стреля над напречната греда. Веднага дойде пропуск на Жеферсон, чийто лек удар към долния десен ъгъл беше отразен от Ивушич. До края всички бяха безгрешни, което позволи на Али Соу да огорчи жестоко домакините.

Източник: Gong.bg Снимка : Официален сайт на ЦСКА

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар