- БГ Волейбол, Волейбол, Национални отбори

България ще бъде съдомакин на Евроволей 2026

Сподели:
107 Views

България ще бъде съдомакин на Евроволей 2026.

Първенството ще се проведе в четири  държави, като засега са известни имената на две страни – България и Румъния.

Това съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

“България ще бъде един от домакините на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 година! Страхотната за страната ни новина пристигна от Европейската конфедерация по волейбол (CEV). Шампионатът на Стария континент ще се проведе в четири държави, като засега е ясно името само на една друга държава – Румъния. Останалите две тепърва ще бъдат обявени.

В България ще се играят мачовете от една група, четири осминафинала и два четвъртфинала. Същото беше и през 2023 година. Тогава двубоите бяха във Варна, а феновете препълниха залата на всичките ни мачове.

България се утвърди като един от най-добрите организатори. Огромен успех имаше и ЕвроВолей 2015. Турнирът е известен с историческата първа титла на Франция, спечелена пред изпълнената до краен предел “Арена Армеец” (сега “Арена София”). Три години по-късно България бе съдомакин на Световното първенство заедно с Италия. И въпреки огромните проблеми с пандемията от Ковид-19 във всички държави, приехме като един от домакините ЕвроВолей 2021 за жени в Пловдив.

“Много сме радостни, че България е обхваната от волейболна треска – каза Александър Боричич, президент на CEV. – Също така, че българската федерация желае да организира все по-често големи турнири. Сигурни сме, че нашето водещо първенство е в много добри ръце и че Българската федерация волейбол ще ни помогне да проведем висококачествено състезание по устойчив начин с акцент върху ангажираността на феновете.”

 

“Изключително съм горд и щастлив от факта, че ще приемем ЕвроВолей 2026 – коментира Любомир Ганев, президент на Българска федерация волейбол. – Този турнир е специален за всички. За първи път европейският шампион ще спечели автоматично квота за Летните Олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г. Затова Управителният съвет на федерацията гласува доверие на доказания италиански треньор Джанлоренцо Бленджини. Договорът му е дългосрочен и ще работи само в националния отбор. От името на федерацията мога да обещая, че всички отбори, които ще гостуват в България, ще се чувстват на гости при приятели. В последните девет години натрупахме много опит в организирането на големи турнири и затова имахме смелостта отново да кандидатстваме. Работата започва от днес. Тепърва ще разговаряме с държавата и общините, ще определим в кой град е най-подходящо да домакинстваме. Радвам се, че Румъния също ще бъде един от домакините. Миналата година съдомакин беше Северна Македония и се справи отлично. Всичко това показва добрата работа на Балканската волейболна асоциация. Искаме нашият регион да стане един от най-силните в този спорт!”

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи Снимка: https://bvf.bg/

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев