- Моторни спортове, Формула 1

Макс Ферстапен ликува в Гран при на САЩ и грабна 50-а победа в кариерата си във Формула 1

Сподели:
164 Views

Трикратният световен шампион Макс Ферстапен (Нидерландия) с „Ред Бул“ спечели състезанието за Голямата награда на САЩ във Формула 1 за трета поредна година. Победата бe 50-а в кариерата на Ферстапен, трета поредна за сезона и 15-а от 18 надпревари през 2023 година. С това 26-годишният пилот изравни рекорда си за най-много успехи в една кампания.

Ферстапен, който си осигури трета титла във Формула 1 още в предишния кръг в Катар, стартира от шеста позиция, но въпреки че бе затруднен, успя да се справи с противниците си и финишира за 1:35:21.362 час, за да ликува в края. Той дублира успеха си в Остин, след като спечели и спринтовото състезание по-рано през уикенда.

Втори в надпреварата за Гран при на САЩ на 2.225 секунди се нареди британският пилот на „Мерцедес“ Люис Хамилтън, а третата позиция остана за друг британец – Ландо Норис от „МакЛарън“ на 10.730 секунди.

Състезанието бе много интересно за зрителите и предложи напрегнати моменти и размени на водачеството. Ландо Норис направи добър старт и водеше в солидна част от 100-ата си надпревара във Формула 1, но Ферстапен и Хамилтън си проправиха път към върха, а той не успя да стигне до първата си победа.

„Когато стартираш шести, не е лесно. Имах проблеми със спирачките. В края разликата беше много малка. Невероятно е да спечеля победа номер 50 точно тук в Щатите“, коментира след състезанието Ферстапен и добави: „Ще се опитаме да продължим да натискаме и да печелим още.“

На четвъртото място в Гран при на САЩ се нареди Карлос Сайнс (Испания) с „Ферари“ с изоставане от 15.134 секунди, а съотборникът му Шарл Льоклер (Монако), който тръгна от полпозишън, загуби лидерската си позиция от Норис още в първия завой и в крайна сметка финишира шести на 24.662 секунди от Ферстапен. Льоклер единствен от пилотите в челото заложи на стратегия със само едно спиране в бокса.

Той и Сайнс бяха разделени в крайното подреждане от петия Серхио Перес (Мексико) „Ред Бул“, който остана на 18.460 секунди от Ферстапен.

В генералното класиране за сезона във Формула 1 начело е шампионът Макс Ферстапен с 441 точки. Втори се нарежда съотборникът му Перес с 228, а Хамилтън заема трето място с 201 точки.

„Имахме нужда от още няколко обиколки, за да атакуваме успешно“, каза седемкратният шампион Люис Хамилтън след състезанието.

„Отборът свърши много добра работа този уикенд. Допуснах грешка, но успях да се върна в голямата битка. Много съм щастлив от резултата. Чувствам се страхотно от постигнатото днес“, заяви още британецът.

Следващият кръг от Формула ще се проведе в Мексико между 27 и 29 октомври.

Автор: Кремена Младенова, БТА

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев