- Евро 2024, Европейски футбол, Европейско първенство, Футбол

Европейската квалификация по футбол между Белгия и Швеция е прекратена на полувремето заради атентат с две жертви

Сподели:
122 Views

Европейската футболна квалификация от група “F” между отборите на Белгия и Швеция е прекратена на полувремето, след като двама души са били застреляни от мъж, който е крещял “Алах е велик”, съобщават местни медии. Първоначално имаше съмнения, но след това се потвърди, че става дума за терористичен акт.

Министър-председателят на Белгия Александър де Кро потвърди, че двамата застреляни в понеделник вечерта са шведски граждани, дошли като привърженици на своя национален отбор за мача. Първоначалните информации от Брюксел твърдят, че те са били облечени с шведски футболни фланелки, като стрелбата е станала в 19:15 часа местно време на около пет километра от стадион “Крал Бодуен”, където двата тима започнаха мача в 21:45 часа.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като  снощи  в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка “Ислямска държава”, съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Преди срещата още Белгия си беше осигурила предсрочно участие на Европейските финали догодина в Германия, докато шведите загубиха надежда без игра, тъй като в ранния след обяд Австрия надви Азербайджан с 1:0 и стана недостижима на 2-ото място в потока. Виктор Дьокереш откри резултата за шведите след четвърт час игра, а в 31-ата минута Ромелу Лукаку от дузпа изравни. След което мачът беше прекратен.

Чак след 1:00 часа българско време пък местните власти започнаха подготовка за извеждане на зрителите от трибуните на стадион “Крал Бодуен”. Първоначално ще излизат хората от трибуните в т.нар централен сектор. Групата от шведски фенове ще получи полицейски ескорт.

Автор: Атанас Василев, БТА

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев