- БГ Волейбол, Волейбол, Национални отбори

Българският национален отбор по волейбол игра добре, но загуби от Аржентина

Сподели:
166 Views

Българският национален отбор по волейбол игра добре, но загуби от Аржентина.

Така волейболистите на Пламен Константинов имат  две загуби и една победа в Олимпийската квалификация засега.

Ето какво съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

 

“Мъжкият национален отбор на България допусна втора поредна загуба в олимпийския квалификационен турнир за Игрите в Париж 2024. В третата си среща от Група С в Сиан (Китай) тимът ни отстъпи в оспорван мач пред Аржентина с 0:3 (25: 27, 21:25, 29:31) пред погледа на президента на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 Преди мача двата отбора бяха с еднакъв актив в групата – победа и загуба, като Аржентина заемаше пета позиция, а България – шеста. По регламент квота получават първи два от осемте в потока.

Селекционерът Пламен Константинов не направи никакви промени в стартовия състав. Селекцията му пропусна да поведе в първия гейм, въпреки силната игра на блокада и високия процент на ефективност в атака. В следващите части не се представихме добре на посрещане и отново имахме доста брак на начален удар. В третия гейм пропуснахме три геймбола и приключихме двубоя без спечелен гейм.

Срещата започна с две продължителни разигравания, отлична игра на българите на блокада и 3:0 за нас. Селекционерът на Аржентина Марсело Мендес опита да оспори още първата точка, искайки видео повторение, но съдията не зачете протеста. Аржентина успя да изравни за 3:3, но грешка на сервис ги лиши от обрат в тези начални минути, а Мартин Атанасов отново ни даде преднина. Соколов направи разликата на 3 точки с мощна атака, малко по-късно ас на Колев я увеличи на 4, а отново българският капитан Соколов накара аржентинския щаб да вземе прекъсване при 11:6.

Въпреки добрата игра на България в нападение, съперникът се доближи на 1 точка (13:12) и Пламен Константинов взе първото си прекъсване. След него Аржентина поведе, но нашият щаб поиска на два пъти видео повторение и това съхрани аванса ни (15:14). Ас на Сеганов и единична блокада на Атанасов ни изведоха напред с 19:16, а Мендес отново поиска таймаут. Грешка на Атанасов на начален удар, блокада срещу Грозданов и успешна атака на Аржентина доведе до ново равенство (20:20). Блокадата на съперника не успя да спре обаче Алекс Николов, а Николай Колев с блокада от своя страна ни изведе напред 23:21.

 

Соколов сбърка началния удар, а Мартин Атанасов прати топката в аут за 23:23, което накара Константинов да реагира и да вземе прекъсване. Силен начален удар на Агустин Лосер доведе до геймбол за Аржентина, но съперникът не успя да се възползва и Алекс Николов върна интригата. Блокаут на Атанасов доведе до първи геймбол за нас, но Николов сбърка на сервис. Аржентинците стигнаха до нов геймбол и неуспешно нападение на Атанасов даде гейма за Аржентина – 25:27.

Аржентина поведе с 3:1 във втората част. Българите изравниха след ситуацията с наша претенция за докосване на топката до пода (съдията тук даде жълт картон на играч на съперника!, както и последвал ас на Соколов. Срещата влезе в режим “точка за точка”. Мартин Атанасов преодоля тройната блокада срещу себе си, за да изведе тима ни напред при 15:13.

Подемът ни можеше да бъде прекъснат от съдийска ситуация, която оспорвахме. Видео повторението, поискано от рефера, доказа, че топката е докоснала тялото на Лима и това ни даде аванс от 3 точки (17:14). Мендес взе прекъсване, а след него селекцията му стигна до обрат след 6 поредни точки. Последвали 3 точки на Соколов задържаха българския състав в гейма за кратко. Аржентина стигна до геймбол (21:24), а последвалият сервис не бе посрещнат добре от “трикольорите”. Така “гаучосите” взеха гейма с 21:25 и поведоха с 0:2.

Наши грешки доведоха до предимство на Аржентина и в началото на третия гейм (2:5). Посрещането ни и изпълнението на начален удар продължиха да не са на ниво и това даде възможност да съперника да задържи аванса си от 3 точки (10:13). Разликата стана 4 и Константинов взе прекъсване. Това повлия положително и пасивът бе стопен до 1 точка. – 15:16. Стигна се и до равенство след силно изпълнен сервис от Петков и блокаут на Соколов за 17:17. Пропуснахме шанс да излезе напред след шестата грешка на Соколов на начален удар, а аржентинците поведоха с 2 т. (18:20).

Докосване до мрежата върна разликата до само 1 точка, но след това българите допуснаха топката да падне в полето им за 20:22. Блокада на Соколов върна интригата за 22:22, а той пропусна и да ни изведе напред в следващата атака. Аржентина извоюва два геймбола (22:24), които пропусна. При първият сгреши Конте на сервис. Атанасов отговори с мощен начален удар, а последвалата атака на Палонски отиде в аут, което доведе до равенството. Мендес имаше претенция за докосване на мрежата, като повторението показа, че няма.

България на три пъти стигна до геймбол, но не успя да го осъществи. Аржентина на свой ред пропусна свой шанс с грешка на Палонски 28:28. Аспарухов сбърка началния си удар, но Соколов върна интригата в следващата атака. Аржентина реализира следващия си геймбол, който затвори и мача след 29:31.

В трети пореден мач капитанът Цветан Соколов завършва с 20 точки. Днес Мартин Атанасов добави 9, а по 7 реализираха Аспарухов, Грозданов и Колев.

В сряда излизаме срещу Нидерландия, а срещата отново е с начало 5:00 наше време. Тя ще бъде предавана пряко по Max Sport”.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи

 

 

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев