- БГ Волейбол, Волейбол, Национални отбори

Женският национален отбор по волейбол игра достойно, но загуби в пред Олимпийския турнир от Бразилия

Сподели:
135 Views

Женският национален отбор по волейбол игра достойно, но загуби в пред Олимпийския турнир от Бразилия.

Шансовете ни за класиране на игрите в Париж догодина намаляват все повече.

Ето какво съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

“България изигра великолепен мач срещу олимпийския вицешампион Бразилия на квалификационния турнир за Игрите в Париж 2024. Нашите загубиха с 2:3 (13:25, 25:22, 29:27, 21:25, 8:15), но спечелиха сърцата на феновете в залата в Токио. В силно подмладения ни отбор блеснаха най-вече дебютантките Микаела Стоянова и Маргарита Гунчева, които досега не бяха играли за първия тим на България. Стратегията на треньора Лоренцо Мичели е да гради отбор за бъдещето. И очевидно имаме потенциал.

Ние влязохме в двубоя с две загуби и без спечелен гейм. А Бразилия, втора от Токио 2020, точно обратното. На корта обаче статистиката от предишните срещи нямаше никакво значение.

Още в първия гейм нашите показаха, че няма да се дадат лесно на Бразилия. Двубоят започна с леко предимство на “Селесао”. Нашите обаче не се уплашиха от резултат 5:10 и изравниха. Серия на бразилките от седем поредни точки реши гейма. Съперникът поведе с 22:12. А частта завърши 25:13.

Вторият гейм също започна с бразилско надмощие, но то бе за кратко. Южноамериканките водеха с по няколко точки до изравняването 11:11. След това изглеждаше, че Бразилия е сигурна в спечелването и на втория гейм. Нашите обаче имаха какво да кажат! При 21:16 за съперника направихме 8 поредни точки. Изпуснахме първия геймбол, но при втория бяхме безгрешни – 25:22.

Започнахме третата част със самочувствие и класа. България поведе с 4:1, а след това с 9:4. Когато резултатът стана 12:7 за нас, дойде ред за дълга бразилска серия. Този път “Селесао” направи 8 поредни точки и ни дръпна с 15:12. Място за страх у нашите нямаше и те се вдигнаха, за да изравнят – 16:16. Това даде старт на гонитба в точките. Ту ние излизахме напред, ту Бразилия. Успяхме да направим пробив и да поведем с 22:20, а после и с 23:21. В инфарктния край Бразилия изравни – 23:23. Следващата точка беше за България и означаваше първи геймбол в частта. Бразилия го спаси и пак изравни. И отново момичетата на Мичели получиха предимство, което съперничките неутрализираха – 25:25. Последва и трети геймбол за България. Драмата стана пълна с четвърто поредно равенство. Този път дойде на Бразилия да получи геймбол. Наш ред беше да покажем железни нерви – 27:27. И четвърти геймбол за България! Колко малко трябваше да спечелим втори гейм срещу олимпийския вицешампион. Браво, момичета! При четвъртия опит успяхме 29:27!

Трябваше да си повярваме, че можем да победим. Четвъртият гейм започна равностойно и вървя точка за точка до 6:6. Тогава се пропукахме и позволихме на Бразилия да поведе с 10:7. Нашите обаче веднага поставиха съперника под напрежение с две поредни точки. Бразилките възстановиха аванса си 12:9. Мачът отново тръгна точка за точка, но това не бе в наша полза. Трябваше да притиснем и го направихме – 14:14. Началният удар на Борислава Съйкова беше отличен коз в тези нервни минути. Младостта на нашия тим въобще не беше минус срещу толкова именития съперник.

В битката да остане в мача Бразилия направи нов пробив – 18:15. Прекъсването на Мичели даде резултат и върнахме две точки. Първо Мария Йорданова, а след това Мирослава Паскова взривиха отбора ни от положителни емоции и предизвикаха таймаут при съперника. Младите Стоянова и Гунчева заслужаваха само похвали. И се справиха, въпреки че на корта не бяха Радостина Маринова и Петя Баракова. Бразилия направи нова крачка към равенство в геймовете, повеждайки с 22:18. Явно битката щеше да се реши в тайбрек. “Селесао” затвори гейма с 25:21.

Публиката в Токио аплодираше и двата отбора, които показваха майсторство, характер и себераздаване. Тайбрекът започна добре за Бразилия – 3:0. “Селесао” обаче знаеше, че не трябва прибързано да се радва. Българките влязоха в “бой последен” и намалиха до 3:5. Дълго преразглеждане на спорна ситуация помогна на съперника. И вместо с 5:4 бразилките поведоха с 6:3. Този момент ни пречупи. Младият ни тим трябваше да надскочи себе си, за да спечели мача. За съжаление силите на нашите попривършиха и резултатът започна да расте бързо и безнадеждно – 12:5. При серия от пет поредни точки шансовете изгоряха. Тайбрекът завърши 15:8.

Шоуто в японската столица продължи повече от два часа и заслужихме аплодисменти за участието ни в него. Утре България играе четвърти мач срещу домакина Япония от 13,25 ч”.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев