- Моторни спортове, Формула 1

Испанецът Карлос Сайнс-младши донесе първи успех през сезона за Ферари във Формула 1 и сложи край на доминацията на Макс Ферстапен

Сподели:
175 Views

Карлос Сайнс-младши донесе победа на Ферари в състезанието за Гран При на Сингапур във Формула 1, след като изпревари Ландо Норис (Великобритания) от отбора на Макларън и Люис Хамилтън от Мерцедес. Сайнс спечели вчерашната квалификация за място, а също така доминираше и в свободните тренировки в предишните дни. Той започна като фаворит днес и нито за момент не изпусна лидерската позиция, за да завърши в крайна сметка на 0.812 секунди пред Норис. Това е първа победа през сезона както за испанския пилот, така и за отбора на Ферари и те прекъсват серията от 10 поредни успеха на световния шампион Макс Ферстапен и на отбора му Ред Бул. Освен десетте поредни победи на нидерландският пилот, Ред Бул като отбор бяха спечелили 14 от последните 15 състезания и вчера  трябваше да приемат успеха на Ферари като край на техните серии.

Третото място за седемкратният световен шампион Люис Хамилтън от отбора на Мерцедес, който се качи на подиума буквално в последния момент. Той се бореше за тази позиция със съотборника си Джордж Ръсел, но Ръсел се заби в стената точно на старта на последната 62-а обиколка вчера.   И това позволи на Хамилтън да се нареди 3-и с изоставане от 1.269 секунди.

Макар че контролираше състезанието от първата му обиколка, най-критично стана за днешния победител в последните четири завъртания. Той съобщи по радиото на отбора си, че предните му гуми са силно износени и има сериозна опасност да му предизвикат проблеми. Но нямаше вече никакво време нито пък възможност за смяна и той успя да запази това първо място. Времето на победителя днес е 1:46:37.418 часа.

 

4-ото място вчера  зае вторият пилот на Ферари – Шарл Льоклер (Монако), а топ 6 допълниха Макс Ферстапен на 5-а позиция и Пиер Газли (Алпин). Ферстапен приключи с изоставане от 21.441  секунди от вчерашния  победител.

Макс Ферстапен стартира от 11-о място вчера,  постепенно се придвижи напред. Но в огромна част от състезанието Ферстапен се движеше 9-и. Няколко пъти атакува, възползвайки се от твърдите гуми, които в началото не му бяха удобни. Постепенно обаче той се възползва от грешки на противниците си и изглеждаше като примирил се с 6-ата позиция, но катастрофата на Джордж Ръсел в последната обиколка го изкачи още по-напред. Имайки предвид спецификата на състезанието и трудностите, които изпитва в Сингапур, актуалният световен шампион напрактика измъкна максимума от днешната гонка. Другият пилот на Ред Бул – Серхио Перес трябваше да се примири с 8-ото място.

В генералното класиране Ферстапен остава начело с 374 точки, пред Серхио Перес с 223 и Хамилтън със 180. Сайнс-младши е на 5-о място след успеха си вчера  със 142.

Автор: Атанас Василев, БТА

 

 

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев