- АТР, Голям шлем, Тенис

Медведев детронира Алкарас и ще играе за титлата в САЩ срещу Джокович

Сподели:
124 Views

Даниил Медведев детронира миналогодишния шампион и лидер в световната ранглиста Карлос Алкарас на полуфиналите на откритото първенство по тенис в САЩ, след като спечели със 7:6(3), 6:3, 3:6, 6:3. Така руснакът ще играе за титлата с Новак Джокович, който по-рано през деня надви американеца Бен Шелтън 6:3 6:2 7:6(4) и се класира за десети път в кариерата си на финал в Ню Йорк.

Алкарас бе фаворит за победата срещу Медведев, но световният номер три бе почти безгрешен на сервис и отново ще преследва трофея, който за последно спечели преди две години.

“Страхотно е да победиш тенисист като Карлос. През този сезон допуснах две лесни загуби срещу него и в мен се прокрадваха съмнения, но знаех, че ще успея да го елиминирам, ако дам 11 от 10 от себе си. Всъщност, дадох 12 от 10, изключвайки третия сет”, заяви Медведев след мача.

Двамата тенисисти изиграха равностоен първи сет, който завърши с тайбрек. В него резултатът се движеше дълго време наравно, но поредни мини-пробиви на Медведев му дадоха преднина от 6:3 и той затвори частта на собствен сервис от първия опит. Вторият сет мина далеч по-спокойно за руснака, който проби подаването на испанеца във втория и шестия гейм, след затвори частта на собствен сервис за 6:1.

Алкарас, само на 20 години, никога в професионалната си кариера не е обръщал петсетов мач от 0:2, но тръгна по правилния път в третата част. Той спечели първи пробив в мача за 3:1, след което двамата бяха безгрешни до края. Испанецът подаваше за успеха при 5:3, взе първите три разигравания и по-късно затвори частта на трети сетбол.

 

Решаващ за изхода на мача се оказа шестият гейм в последната част. Той продължи почти 15 минути, а Алкарас допусна непредизвикана грешка за пробив и 4:2 в полза на Медведев. При 5:3 испанецът получи две възможности да върне този брейк, но руснакът отби опасността. След това и той сгреши с двойна грешка на първи мачбол, но минути по-късно се възползва от четвъртия опит и затвори сета с 6:3.

Джокович пък спечели лесна трисетова победа срещу Шелтън по-рано през деня и ще преследва 24-ата си титла от Големия шлем в неделя. Той вече си осигури изкачване на първото място в ранглистата на АТП през следващата седмица.

Автор: Ивайло Георгиев, БТА

 

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев