- БГ Волейбол, Волейбол, Национални отбори

Българският национален отбор по волейбол загуби от Словения, но игра на много високо ниво

Сподели:
161 Views

Българският национален отбор по волейбол загуби от Словения, но игра на много високо ниво.

Нашите претърпяха поражение, но  във всички геймове демонстрираха много високо ниво волейбол.

На  8 септември България се изправя срещу Франция в осминафинал.

Ето какво още  съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

“България ще играе осминафинал с Франция в петък. Това се узакони, след като нашите загубиха с 0:3 (29:31, 22:25, 30:32) от Словения на Европейското първенство. Така България остана на четвърто място в групата и трябва да се изправи срещу завършилите на първо място “петли“.

Препълнената зала във Варна отново се показа като световна класа. Отборът, воден от Пламен Константинов, също игра добре. Не стигна късметът в ключови моменти, особено в първата част. Ако бяхме спечелили два гейма, щяхме да сме трети в класирането и да срещнем Португалия. На тази позиция завърши Украйна след успех с 3:0 над Испания в последния си мач. Осминафиналът срещу Франция ще е в петък от 20,30 ч.

Николай Колев даде прекрасен старт на мача срещу Словения със забивка през центъра. След него капитанът Цветан Соколов направи единична блокада – 2:0. Дворецът на спорта, в който отново нямаше и едно свободно място, изригна с марковото „Българи юнаци!“ Публиката правеше всичко възможно да помогне на нашите.

България направи и трета поредна точка – словенците изкараха атаката си в аут. Двойната блокада на Соколов и Колев направи резултата 4:1, а еуфорията беше неописуема. От начален удар Мартин Атанасов добави ас! За такава българска игра мечтаехме от началото на Европейското първенство!

Словения, който си гарантира първото място в групата, се върна бързо в гейма с четири поредни точки и 5:5. Соколов се погрижи неприятната серия да спре с блокаут. Започна размяна на успешни атаки и равенства. Словенците промениха статуквото с ас за 11:9. Преднината на съперника се увеличи на 14:11 след още една точка директно от начален удар. Илия Петков показа, че България също може да прави асове и намали на 13:14. А Соколов по същия начин изравни резултата при 15:15. И не само! Капитанът направи още един ас – 16:15! Отново равенствата се заредиха едно след друго. Нашите играеха с огромно самочувствие, а над всички беше Соколов.

Първият геймбол бе за Словения – 24:23. Алекс Николов го спаси с отлична атака по диагонала. За съжаление младата ни звезда застана на началния удар и стреля в аут. Това даде шанс на Словения още веднъж за затвори частта. Соколов не позволи с поредната си фантастична атака. Дълго разиграване завърши в словенска полза и се налагаше да спасяваме трети геймбол. Успяхме благодарение на Атанасов – 26:26. И пак Словения направи точка, но на пътя на съперника застана вездесъщият Соколов – 27:27. Имахме шанс най-накрая да обърнем геймболите в наша посока, но не успяхме. Трябваше за пети път да се справяме. Николов не даде и грам шанс на Словения да повярва, че може да спаси атаката му – 28:28. Отново и отново съперникът излезе напред в този безкраен и инфарктен гейм. За разлика от предишните случаи този път Словения ни помогна с начален удар в аут – 29:29. Лошото е, че и шестият геймбол бе за съперника. Николов стреля през блокадата на словенците и съдиите дадоха аут. Треньорът ни Пламен Константинов поиска видео повторение. Жалко – докосване нямаше и Словения поведе след 31:29.

Втората част започна с равенства, които се редяха до 4:4. Тогава направихме две поредни точки за 6:4. Словения изравни за 8:8. Дойде ред за пробив на съперника – 11:9. С две атаки Николов изравни резултата. Словения обаче пак ни дръпна – 14:12. Ние изравнихме след лош начален удар на съперника и тройна блокада. Никой от двата отбора не можеше да направи по-сериозен аванс, а играта бе изключително равностойна. Словения обаче направи своя удар и поведе с 19:16. Съперникът дори увеличи аванса си на 21:17 и се доближи сериозно до 2:0. Трябваше ни серия, която за съжаление не започваше. Разликата от четири точки стоеше на таблото, а краят на гейма наближаваше. Намалихме пасива си до 21:23 след дълго разглеждане на видео повторение и надеждата отново обхвана залата. Атаката на Словения беше успешна и съперникът получи три геймбола. Соколов отрази първия. При втория обаче нямахме шанс и резултатът стана 2:0 за Словения.

 

 И в третия гейм първата точка беше за България – дело на Соколов. Подобно на втората част резултатът дълго беше равен. Напрежението се покачваше, а дори и при 10:10 никой не направи пробив. За съжаление това се случи чак с 13:11 в словенска полза. Още по-лошото е, че съперникът увеличи преднината си на 15:12. Нашите не се предадоха. Прекъсването на Константинов подейства и изравнихме 17:17. И не само под бурните аплодисменти направихме първи и 18-ата точка! Атанасов направи ас за 20:18. Така трябваше да изглежда българският отбор! Стигнахме и до 21-а точка, но словенците поискаха видео повторение и го спечелиха. И все пак продължавахме да сме напред, а беше изключително важно да се върнем в мача.

 

Словения изравни за 21:21, а Константинов също поиска разглеждане на видео повторение. Нашето обаче не успя. Дълго разиграване завърши с блокада на Николов и отново бяхме напред – 22:21. Словенците веднага изравниха. Напрежението стигна висшата си точка. Николов пак стреля успешно през блокадата за 23:22, но след това изпълни начален удар в мрежата. Алекс Грозданов ни донесе геймбол – 24:23. Подобно на Николов и той сбърка веднага началния удар. Неразбирателство в словенската шестица ни подали 25-ата точка. На началния удар застана Георги Сеганов. Жалко, много жалко! Отразихме атаката на съперника, но Атанасов улучи мрежата при своята забивка. Дойде отново ред на Соколов да направи блокаут – 26:25. Нямахме шанс при атаката на Словения и отново равенство. Соколов ни донесе поредния геймбол. И пак равенство – 27:27. Сега съперникът помогна с начален удар в аут. Пак и пак геймболът бе за България. А на началния удар застана Соколов. Ех, колко жалко! Отразихме атаката на Словения, но блокадата им „хвана“ Соколов след това – 28:28.

Този гейм като че ли нямаше край! Николов заби 29-ата точка и застана на началния удар. Време беше късметът да бъде с нас. Но за втори път поред младата ни звезда стреля в аут. Почти безгрешният Соколов пак ни даде аванс – 30:29. Не се справихме със словенската атака и ново равенство. Лошо – Теодор Салпаров не отрази началния удар на съперника и за първи път в частта геймболът бе за Словения. Още при първия нашите се пропукаха и загубиха с 30:32″.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев