- Моторни спортове, Формула 1

Макс Ферстапен победи в Гран при на Италия и постави нов рекорд във Формула 1

Сподели:
150 Views

Макс Ферстапен спечели Гран при на Италия, 14-ти кръг от първенството във Формула 1. Пилотът на Ред Бул постигна рекорден десети пореден успех, подобрявайки постижението на Себастиан Фетел от девет последователни победи.

Шампионът стартира от втора позиция на пистата “Монца” и изпита доста трудности срещу Карлос Сайнс, започнал от първото място. Нидерландецът взе лидерството от 15-ата обиколка на надпреварата, записвайки 12-ти успех от 14 кръга през настоящия сезон, след като финишира за 1:13:41,143 часа.

Серхио Перес, който е съотборник на Ферстапен, остана на втора позиция в подреждането с 6.802 секунди след лидера.

Карлос Сайнс от тима на Ферари се нареди трети, на 11.082 секунди зад Макс Ферстапен след битка с другия пилот на “черните кончета” Шарл Льоклер.

Пети и шести в неделното състезание съответно останаха състезателите на Мерцедес – Джордж Ръсел, и Люис Хамилтън.

“Трябваше да използвам целия капацитет на гумите ми, за да изпреваря Шарл (Льоклер). Вече се чувствам доста по-добре в колата и ще видите най-доброто от мен в следващите кръгове”, коментира Серхио Перес.

25-годишният световен шампион постигна втора поредна победа на пистата “Монца” и увеличи преднината си на върха в генералното класиране при пилотите, като вече има има 364 точки.

Серхио Перес, който има две победи през 2023 година, e на втора позиция с 219 точки. Трети за момента е Фернандо Алонсо от тима на Астън Мартин със 170 пункта. Испанецът завърши едва на девето място за Голямата награда на Италия.

“Влизането в първия завой беше доста трудно, трябваше да накарам Сайнс да допусне грешка, но предпочетох да бъда търпелив. Състезанието е доста дълго и трябваше да изчакам моя момент”, заяви Ферстапен.

Автор: Асен Даскалов, БТА

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев