- Моторни спортове, Формула 1

Макс Ферстапен постигна девета поредна победа във Формула 1 под дъжда в домашната Гран при на Нидерландия

Сподели:
173 Views

Световният шампион и лидер в класирането Макс Ферстапен от Нидерландия не остави шансове на конкурентите си и на Гран при на Нидерландия във Формула 1, като постигна девета поредна победа през сезона и общо 11 през кампанията. Така той изравни рекорда на Себастиан Фетел. Въпрос на време е само пилотът на Ред Бул да триумфира с трета поредна титла. Това бе трета поредна победа за Макс в Нидерландия.

Състезанието премина през моменти на проливен дъжд, каквато бе и прогнозата, което накара пилотите да влизат извънредно в бокса за смяна на гуми.

Седем обиколки преди края състезанието бе спряно с червен флаг за близо половин час заради локвите, които се образуваха на пистата и ниската видимост.  След прекъсването болидите бяха водени от кола на сигурността за една обиколка.

След подновяването Макс Ферстапен все пак успя да направи аванс от повече от три  три секунди пред испанеца Фернандо Алонсо с Астън Мартин, който завърши втори, а на трето място остана съотборникът на Ферстапен в Ред Бул Серхио Перес. Ферстапен завърши с време 2:24.04.411 часа. Това бе и седми подиум за Фернандо Алонсо през 2023 година.

Мексиканецът обаче получи наказание от 5 секунди, което качи на подиума французина Пиер Гасли от тима на Алпин.  Испанецът Карлос Сайнс от Ферари и Люис Хамилтън от Мерцедес се бориха до последно ожесточено за петото място, но пилотът на скудерията на позволи да бъде изпреварен в последните 4 обиколки. В зоната на точките завърши още Ландо Норис, тайландецът Александър Албон с Уилямс, австралиецът Оскар Пиастри с Макларън, французинът Естебан Окон с Алпин.

Макс Ферспатен, който тръгна от първа позиция, поведе още в началото пред британеца Ландо Норис с Макларън и Фернандо Алонсо. Заради дъжда обаче Ферстапен и Алонсо влязоха почти веднага в бокса за смяна на гумите и Серхио Перес поведе като лидер. Скоро Ферстапен си върна лидерската позиция с новите гуми и не я изпусна до края, като преди червения флаг бе натрупал солиден аванс пред преследвачите.

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер бе принуден да напусне пистата в 43-ата обиколка, след като влезе в бокса, а болидът му не успя да продължи заради щети по него.

Автор: Христо Бонински,  БТА

 

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев