- БГ Волейбол, Волейбол, Национални отбори

Пламен Константинов: “Нямам желание да карам Цветан Соколов да играе в националния отбор насила”

Сподели:
142 Views

Пламен Константинов: “Нямам желание да карам Цветан Соколов да играе в националния  отбор насила”.

Селекционерът застана пред медиите в хода  на подготовката за турнира Лигата на нациите.

Константинов не остана никак доволен от това, че Цветан Соколов е поискал  да пропусне първото състезание за годината, като заяви,  че тепърва ще вземе решение дали да викне Соколов за предстоящото Европейско първенство във Варна, тъй като няма желание да кара никого насила да играе в националния отбор.

 

Ето какво съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

“Предпочитам да не започваме с лозунги. Първо да покажем игра, а след това да говорим. Този път да е обратното. Защото винаги тръгваме с големи кошници, а след големите очаквания идват големи разочарования.”

Това призова селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже Пламен Константинов преди старта на Волейболната лига на нациите и предстоящите други две големи събития през 2023 г. – Европейското първенство и Олимпийската квалификация.

“Лъвовете” започват участието си във Волейболната лига на нациите за мъже на 6 юни срещу Япония на турнира в Китай.

България е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 15 септември, като мачовете на родна земя ще се играят във Варна.

От 30 септември до 8 октомври е Олимпийската квалификация за игрите в Париж догодина.

Националите проведоха открита тренировка в зала “Христо Ботев” в София преди отпътуването за Китай.

“За мен също част от състезателите в националния отбор са новост. Аз също съм в процес на изучаване, защото с по-голямата част от тях не съм работил въобще. Аз също имам нужда да направя своите изводи. Да ги видя не само в игрова обстановка отстрани, друго нещо е, когато работиш с тези момчета в залата. тогава разбираш реално възможностите им, проблемите им, намираш решения. Адаптираме се заедно. Но съм доволен от мотивацията на всички, които са тук. Личи си, че искат да направят много успешна година с националния отбор”, каза Пламен Константинов.

“18-те състезатели за старта във Волейболната лига на нациите, са ясни. Естествено, ако се появят проблеми с травми, имаме готовност. Говорил съм с още няколко състезатели, които да поддържат форма, за да може при екстремна ситуация да извикаме още някой състезател”, добави той.

“Моето желание беше Цветан Соколов да играе в първите два турнира от Волейболната лига на нациите, неговото желание беше да почива”, заяви селекционерът на въпрос за отсъствието на Соколов.

 

“Състезателите трябва да се разделят на две групи. Едната включва състезателите, които са поели ангажимент, че ще играят в националния отбор в този олимпийски цикъл. Втората включва група състезатели, които са се отказали от националния отбор, но в даден момент националният отбор има нужда от тях. Ние може да ги поканим, а те може да преценят дали да дойдат или да не дойдат. Но тези, които са поели ангажимент, трябва да си изиграят съответния олимпийски цикъл. Ако всяка година един, двама или трима решат, че искат да почиват, това променя всичко, което е изградено. Затова ангажиментите трябва да се спазват”, каза още Константинов.

“Дайте да оставим Матей Казийски да вземе своето решение. Той е достатъчно голям и разумен човек, за да прецени кога и как да обяви решението си. Ако Матей прецени, че е готов и може да ни помогне, с удоволствие е добре дошъл. Вече ви казах да няма прекалени очаквания, че появата на

Матей ще промени един отбор да стане от “черно” на “бяло”. С това име, каквото е Матей в световния волейбол, е явление в нашия. Но в случая Матей може да бъде импулс, стимул – не само за феновете, но и за едно поколение волейболисти, което сега расте. Да го видят с националната фланелка и да искат да станат като него. Това ще е голямата роля на Матей, ако се върне за Европейското и Олимпийската квалификация. Но не трябва да го товарим с невероятни очаквания. Едва ли не той сам ще промени всичко в националния отбор. Може да се промени с общи усилия, с усилия от всички”, завърши националният селекционер.

БФ Волейбол благодари на своите партньори, подкрепящи националните отбори на България: Ефбет, Лидл България, Обединена Българска Банка, Спорт Депо, Спорт Тото, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма”.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи Снимка: https://bvf.bg/

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев