- Моторни спортове, Формула 1

Перес спечели пред Ферстапен за двойна победа на Ред Бул в Баку

Сподели:
162 Views

Серхио Перес (Мексико) спечели Гран при на Азербайджан от Формула 1 пред Макс Ферстапен (Нидерландия) за двойна победа на състезателите на Ред Бул, които продължават доминантната си серия в най-престижната автомобилна надпревара след четири кръга.

Двамата пилоти на австрийския конструктор си разделиха по две победи през сезона. Ферстапен обаче води в класирането с 93 точки и шест повече от Перес, а Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) запази третото място, въпреки че наруши серията си от подиуми.

Шарл Льоклер (Монако, Ферари) взе старта на уличната писта в Баку, но победителят в квалификацията не се задържа дълго на първото място. Ферстапен го натисна още във втората обиколка и постепенно влезе в DRS обсег от съперника си. Нидерландецът направи лесно изпреварване в четвъртата обиколка и следващ на опашката беше вторият пилот на Ред Бул.

Чеко Перес не се забави. Той влезе в петата обиколка зад болида на Льоклер и бе пред него още преди завой номер 1 на следващия тур на 6.003-километровото трасе. Така битката стана твърде позната за феновете – Перес срещу Ферстапен за двойна победа за Ред Бул.

Световният шампион направи първия си бокс в 11-ата обиколка, а секунди по-късно на пистата се появи автомобил на сигурността заради инцидент с Ник де Фрийс (Нидерландия, АлфаТаури), който си счупи окачването. От това се възползва Перес, който спря в този момент за смяна на гуми и се завърна на първото място пред Льоклер. Пилотът на Ферари обаче отстъпи на Ферстапен след подновяването на състезанието, а четвърти се нареди Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин).

Атаките на Ферстапен към Перес не се осъществиха до преполовяването на дистанцията. Двамата бяха внимателни с гумите с твърда смес и чакаха второ влизане в бокса за подновяване на свирепата надпревара.

Спиранията обаче така и не дойдоха и Ред Бул предпочете предпазлива стратегия на опасното трасе в Баку. Така преднината на Перес срещу Ферстапен нарасна на над две секунди и мексиканецът стигна до втора победа от четири състезания.

Перес спечели с 2.137 секунди пред Ферстапен, а Льоклер зае третата позиция пред Алонсо.  Пети завърши Карлос Сайнс (Испания, Ферари) и Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) се нареди шести.

Автор: Ивайло Георгиев, БТА

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев