- Други спортове, Зимни спортове

Историческо: Алберт Попов влезе в топ 3 на Световната купа по ски

Сподели:
176 Views

След 39 години българин отново се качи на подиума в слалома за Световната купа. Това направи Алберт Попов, който зае третото място на почетната стълбичка Палисейдс Тахо.

Това стана след голяма драма в уникалния снеговалеж в Палисадес Тахо (Калифорния). Аби бе 25-ти след първия манш, но с първо време във втория раздели третото място с олимпийския шампион Клеман Ноел (Фр). Във второто спускане в което трасето реди треньорът на Аби – Иво Борисов нашият ас поведе в класирането с перфектно спускане му дадоха четвърто място. След него снеговалежът се засили и съперниците му един след друг финишираха след него.

Единствено световният шампион при младежите за 2023 Александър Стен Олсен (Нор) успя да подобри времето на Попов. След това с и сребърният медалист от световното в Куршевел Александрос Гинис (Гър) също даде по-добро време от Попов и поведе в класирането. След края на състезанието стана ясно, че съдиите разглеждат карането на Гинис и по специално един момент в който му хваща кол. Дебатите продължиха над 30 минути и вкрайна сметка гъркът бе дисквалифициран.

Така Аби се качи на подиума, като трети. Последният подиум за СК за България е на 16 декември 1984 г, когато Пепи Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампилио (Ит). Със спечелените в Тахо 60 точки за СК Алберт вече има 160 и заема 16-то място в класирането за малката СК в слалома. Следващият му старт ще е на 19 март на финалите на Световната купа в Солдеу.

Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.

Източник:

https://gong.bg/oshte-sport/zimni-sportove/multimedia/video/istorichesko-albert-popov-vleze-v-top-3-na-svetovnata-kupa-po-ski-722525

Снимка: agencezoom

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев