- АТР, БГ Тенис, Други, Тенис

България победи Белгия и записа първи триумф на турнира по тенис за смесени отбори “Юнайтед Къп”

Сподели:
150 Views

Тимът на България надигра отбора на Белгия с 3:2 победи във втория кръг от група „А” на новия турнир за смесени състави „Юнайтед къп” в Пърт, Австралия.

След равенство 2:2 победи, сблъсъкът бе решен от мача на смесени двойки между Александър Лазаров и Изабелла Шиникова срещу тандема Давид Гофен/Елизе Мертенс. Българите надделяха след обрат с 1:6, 7:6(5), 10:6 за час и 30 минути.

Играещият капитан Григор Димитров трябваше да вземе решение кои тенисисти да участват в срещата на смесени двойки, тъй като той и Виктория Томова бяха първоначално заявени, но Томова не успя да излезе и за мача си на сингъл, където бе заместена от Гергана Топалова.

Лазаров и Шиникова отстъпиха в първия сет след само един спечелен гейм, но във втория подобриха представянето си и наваксаха изоставане от 4:5 до 7:6. В тайбрека те бяха много убедителни, поведоха с 8:1 точки и стигнаха до победното 10:6.

Така България има победа и загуба от двата си мача в групата, Белгия е с една загуба, а третият тим – Гърция с една победа, а крайното класиране ще бъде определено от срещата между гръцките и белгийските тенисисти.

„Загубихме от Белгия преди няколко години в турнира АТП Къп в мача на двойки и сега се радвам, че успяхме да спечелим. Удоволствие е да играем срещу така съперници“, заяви Александър Лазаров в интервюто си на корта след мача. На въпрос за ролята на Григор Димитров, Лазаров отговори: „Той е най-добрият български тенисист в историята. Невероятно е да споделя такива моменти заедно. Всички се забавляваха на пейката.“

„Много съм горд. Мисли, че всички дадоха всичко от себе си. Нашият спорт е много труден и трябва да се подкрепяме. Наистина съм много горд. За мен беше трудно решение да избера кои да играят“, каза от своя страна Димитров.

По-рано Димитър Кузманов записа втора победа от два мача от надпреварата. Кузманов постигна убедителен успех с 6:2, 6:0 над заемащия 129-о място в световната ранглиста Зизу Бергс в двубой, продължил час и 28 минути. Така България изравни резултата срещу Белгия на 2:2 победи.

След 2:2 в първия сет Кузманов спечели 10 поредни гейма и стигна до нова победа след тази над Михаил Перволаракис с 6:1, 6:1 в първата среща на България с тима на Гърция.

Димитър Кузманов благодари за подкрепата от всички фенове. „Има напрежение, но се наслаждавам. В тези мачове давам най-доброто от себе си. Да играеш за родината е нещо специално. Дойдох преди 10 дни, за да се подготвя много добре, да свикна с условията. В първите няколко дни имах проблеми, беше 38 градуса. В крайна сметка това ми помогна, защото сега не е толкова горещо“, каза Кузманов в интервюто си след успеха, а по повод Григор Димитров, той добави: „Когато той е на пейката, имам само една загуба. Чувствам се много комфортно, той е много опитен, великолепен тенисист. Уча се от него и опитвам да следвам съветите му.“

Преди това Гергана Топалова изигра силен мач, но претърпя поражение от 29-ата в ранглистата Елизе Мертенс с 4:6, 6:3, 0:6 за час и 16 минути. Топалова излезе на корта вместо първата ракета на страната при жените Виктория Томова, която не успя да преодолее травмата, получена в двубоя срещу гъркинята Мария Сакари.

22-годишната Топалова, която е номер 328 в класацията на УТА, се представи на ниво срещу по-опитната Елизе Мертенс. Белгийката има във визитката си седем титли от женския тур. За Гергана Топалова това бе първи мач срещу съперник от топ 100 в света.

В първите два мача от сблъсъка между България и Белгия вчера Григор Димитров се справи с Давид Гофен, а Изабелла Шиникова загуби от Алисън Ван Ойтванк.

Първото издание на турнира „Юнайтед Къп“ включва отбори от 18 държави, разделени в шест групи, а мачовете се провеждат в Бризбейн, Пърт и Сидни.

Автор: Кремена Младенова, БТА

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар