- Бойни спортове, Бокс, Други спортове

Три българки се класираха за финалите на Европейското първенство по бокс за жени в Будува

Сподели:
161 Views

Три   българки се класираха за финалите на Европейското първенство по бокс за жени в Будува.

Севда Асенова,   Венелина Поптолева и Светлана Каменова    победиха Шанън    Суийни,   Ема Йокиахо и Олга Пападату   съответно в категориите до 48,  52 и 57 кг.

Нашенките имат гарантиран минимум сребърен  медал.

И трите ни състезателки показаха огромна тактическа зрялост, печелейки с 5:0 съдийски гласа.

Ето какво съобщи сайтът на родната федерация по бокс:

“Севда Асенова се класира за финала на Европейското първенство по бокс за жени в Будва, Черна гора. Опитната ни националка ще атакува златния медал в категория до 48 килограма, след като победи ирландката Шанън Суийни с 5:0 съдийски гласа.

Севда проведе много умно срещата, като контролираше темпото и успяваше да нанесе точни и прецизни попадения от дистанция. Преднината ѝ бе осезаема особено във втория рунд, когато българката разигра съперничката си и натрупа аванс, който ирландката нямаше как да върне в третата част.

Така Асенова се класира за шести път в кариерата си за европейски финал. Равносметката ѝ е две титли и три сребърни отличия. От златото в събота я дели Роберта Бонати (Италия)/Деми-Джейд Резстан (Англия). Припомняме, че Севда е и бронзова медалистка от Световното първенство в Истанбул тази година”.

 

“Венелина Поптолева продължава с впечатляващото си представяне на Европейското първенство по бокс в Будва. Минути след като Севда Асенова се класира за финалите на турнира, тя последва опитната си съотборничка.

В категория до 52 килограма българката проведе страхотно сблъсъка с коравата финландка Ема Йокиахо. Венелина изигра много силно срещата, не се дръпна назад и не трепна пред на моменти нечистите действия на противничката си, за да вземе крайния успех с 5:0 съдийски гласа.

Така тя постигна най-големия успех в кариерата си до момента. За златото в събота Поптолева ще се изправи срещу много опитната Тетяна Коб (Украйна)”.

“Светлана Каменова постигна трета победа за България на полуфиналите на Европейското първенство по бокс за жени в Будва, Черна гора. Опитната ни националка се класира за финала в категория до 57 килограма, след като се справи с представителката на Гърция Олга Пападату с 5:0 съдийски гласа.

Светлана показа надмощие над съперничката си още от началото на срещата. Тя тръгна с много увереност и самочувствие, което ѝ донесе заслужено предимство след първия рунд. Във втория българката бе още по-убедителна и предреши изхода на сблъсъка.

За Каменова това е втори финал на Европейско първенство след 2014 година. В опит да спечели първата си титла Светлана ще срещне в събота третата от Игрите в Токио Ирма Теста (Италия). Двете боксираха и на Купа „Балкан“, където победата бе именно за българката”.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи Снимка: https://www.bgboxing.org/

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар