- Други спортове, Худ. гимнастика

България завърши Световното първенство по художествена гимнастика с 6 шест медала и две Олимпийски квоти

Сподели:
248 Views

България завърши Световното първенство по художествена гимнастика с 6 шест медала и две Олимпийски квоти.

Два от тези шест медала бяха златни!

Ето какво съобщи родната федерация по художествена гимнастика във Фейсбук:

“УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС!”

(обобщение на цялото състезание)

ШЕСТ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ КОИТО ДВА ЗЛАТНИ! ШЕМЕТЕН ДЕБЮТ ЗА АНСАМБЪЛА С АБСОЛЮТНА СВЕТОВНА ТИТЛА И ДВЕ ОТ ДВЕ ОЛИМПИЙСКИ КВОТИ!

Преди да започне Световното първенство си казвахме – летвата, която е поставена е олимпийската титла! Както казва великата Вера Маринова – “над това е вселената”.

Днес след края на това 39-то Световно първенство можем да кажем – “дори и не мечтаехме за това, което се случи…”.

Шампионата започна ужасно – всички надежди, очаквания и мечти за абсолютна световна титла на Боряна Калейн изчезнаха. Бубето вдигна много висока температура, влезе в болница и нямаше начин да участва.

Казахме си “АМИ СЕГА”! Дебют за Стилияна, дебют за ансамбъла….какво ли ще се случи.

И случилото се надмина всичките ни мечти – Стилияна се справи на един дъх – три финала – три сребърни медала на уредите (на обръч, бухалки и лента) и върхът беше бронзов медал в многобоя и спечелената олимпийска квота! 21 години нямахме медал в многобоя на Световно първенство – спечели го това малко момиче и голям, завършен боец и състезател.

Ансамбълът на Весела излезе в многобоя и ги помете безапелационно – златен медал и абсолютна световна титла!

Всъщност първата Световна титла за Весела Димитрова в многобой на Световно първенство! Спечелиха я нейните нови момичета на родна земя пред пълната до краен предел “Арена Армеец” – запомнете техните имена: Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова!

Това са новите ни перлички!

Спомняте ли дебюта на Весела с оня ансамбъл на Световното първенство в Пезаро през 2017г Те се появиха като “Пролетен вятър” и зашеметиха специалистите с “Шерлок Холмс” .

Тогава казахме – “ТЕ СА НАЙ–ДОБРИТЕ” и техния състезателен път завърши с олимпийската титла.

Сегашният отбор дебютира с абсолютната световна титла – не знам някой дали си дава сметка какво е да наследиш олимпийски шампионки! И да знаеш, че всички ще те сравняват с “диамантите”! Когато трябваше тези момичета не трепнаха и спечелиха това, за което излязоха пред родна публика – абсолютната титла в многобоя и си завоюваха олимпийската квота още с първата възможност, която имаха!

Поздравления за старши-треньора Весела Димитрова, за нейните помощнички Михаела Маевска и Ясена Стойнева!

Поздравления за съдията при ансамблите от България на това състезание Християна Тодорова (дебют като съдия на Световно) първенство.

Поздравления за Деспа Кателиева – директор на националните отбори, за д-р Елица Луканова – хореограф на отбора, за Елица Павликенова – танцов педагог на ансамбъла, за кинезитерапевтите Георги Ряхов, Иван Вълчев и Ясон Петусис, за лекаря на отбора д-р Мариян Добрев.

Още веднъж браво на Стилияна Николова, браво на личния и треньор Валентина Иванова, с която Стилияна работи още от възраст девойки! Поздравления за съдийката ни в индивидуалната надпревара ни Филипа Филипова, на Мария Петрова, браво на Бранимира Маркова – маестрото с диригентската палка на национален отбор-жени (индивидуално), поздравления и честито за постигнатия медал в многобоя от Световно първенство в индивидуалната надпревара при жените след цели 21 години и за Маргарита Будинова – хореограф на национален отбор – жени (индивидуално), на балетния педагог Анатолий Думанов, огромно браво на психолога на отбора проф. Татяна Янчева и на кондиционния треньор Цветелина Кирилова.

ОГРОМНО ЧЕСТИТО ЗА ТЕЗИ ШЕСТ МЕДАЛ А НА ПРЕЗИДЕНТА НА БФХГ Г-жа ИЛИАНА РАЕВА – без нейната помощ и подкрепа нещата в залата и успехите в състезанията никога не биха били същите!

Поздравления за целия екип, спомогнал за постигането на този успех!

 

 

Световното първенство в София  завърши с красив галаспектакъл, който включваше изпълнения по фолклорни мотиви, каквато беше и цялостната тема на първенството – красотата на българската шевица и нейното символно значение. Българският отбор (ансамбъл и Стилияна Николова) също представи изпълнение на фона на ” Лале ли си, зюмбюл ли си ” със специален аранжимент.

 

Шампионатът беше официално закрит от президента на ФИГ Моринари Ватанабе и от президента на испанската федерация по гимнастика Хесус Карбайо Мартинес, което е своеобразно предаване на щафетата от София към Валенсия . Испанският град ще бъде домакин на юбилейното 40-о Световно първенство по художествена гимнастика през следващата година.

Озаглавих този материал “УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС”!

Ако утре си личи по това, което е днес – чакат ни много радост и успехи”!

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи Снимка: БФХГ, Анна Недкова

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар