- АТР, Голям шлем, Тенис

Франсис Тиафо отстрани Рафаел Надал от Откритото първенство на САЩ по тенис, лиши го от номер 1 в света

Сподели:
123 Views

Американският тенисист Франсис Тиафо изненадващо победи Рафаел Надал на Откритото първенство на САЩ с 6:4, 4:6, 6:4, 6:3 на осминафиналите. Мачът продължи 3 часа и половина, като американецът го затвори при втория си мачбол. По този начин той лиши поставения под номер 2 в схемата на турнира от това да се завърне като №1 в световната ранглиста. За това на Рафа му трябваше само да се класира за четвъртфиналите, като същевременно Каспер Рууд и Карлос Алкарас да не се класират на финал или спечелят турнира.

Така за първи път през годината Рафаел Надал, който преследваше рекордна 23-а титла от Големия шлем бе победен в голям турнир. Той отпадна и преди полуфиналите на “Уимбълдън”, но там се отказа заради скъсан мускул на корема.

“Дори не знам какво да кажа в момента. Аз съм повече от щастлив, почти избухвам в сълзи”, каза след мача Тиафо.

“Не мога да повярвам. Той определено е един от най-великите на всички времена. Аз играх невероятен тенис, но не знам как това се случи”, добави той.

В същото време Надал сервираше лошо и нямаше добри ретури – нещо напълно нетипично за него. Испанецът направи 9 двойни грешки, като направи и само 33 печеливши удари срещу 48 за американеца.

С успеха Тиафо прекъсна и серията на Надал от 17 поредни турнира от Големия шлем, в които се класира поне за четвъртфинал.

“Той игра добре, правеше много неща на корта. Аз също имаш своите шансове, исках да бъде на четвъртфинал, но за това трябва да играя по-добре”, призна след загубата 36-годишният Надал.

На четвъртфиналите Франсис Тиафо ще играе срещу руснака Андрей  Рубльов, който постигна чиста победа срещу британеца Камерън Нори.

В друг мач италианецът Яник Синер спечели драматично срещу беларусина Иля Ивашка с 6:1, 5:7, 2:6, 6:4, 6:3 за близо 3 часа и 50 минути. Това беше мач с много обрати, в който Синер направи цели 12 пробива срещу 8 на достойния си съперник. Италианецът се наложи заради по-стабилната си игра в края, както и точките си на втори сервис и при ретурите.

Автор: Христо Бонински, БТА Снимка:https://www.facebook.com/bigfoe1998/photos/a.1024011217689075/1582601775163347/

 

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар