- Моторни спортове, Формула 1

ОБНОВЕНА Макс Ферстапен спечели Гран при на Унгария след сериозни подаръци от страна на тима на Ферари

Сподели:
204 Views

Нидерландецът Макс Ферстапен с Ред Бул спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезона във Формула 1.

Световният шампион потегли от десета позиция на стартовата решетка, но използва чудесна стратегия и се възползва отлично от ужасяващите грешки на пилотите на Ферари, за да си проправи пътя към осми успех за сезона. С него той събра 258 точки и увеличи на 80 точки разликата пред втория Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари завърши на шесто място в днешния ден.

Втората и третата позиция на “Хунгароринг” останаха за пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Челната шестица бе допълнена от испанеца Карлос Сайнс-младши с Ферари, мексиканеца Серхио Перес с Ред Бул и монегасеца Льоклер.

В първите 30 обиколи от надпреварата не се случи почти нищо интересно. Ръсел, който потегли от полпозишън, заложи на най-меките гуми и задаваше темпото в състезанието в първата третина от надпреварата. Първите спирания в бокса преминаха без големи затруднения за всички в челото на колата, освен за Льоклер, който загуби няколко секунди при смяната. В конкретния случай това не се отрази негативно на звездата на Ферари, но загатна, че за италианския тим предстоят сериозни проблеми.

Льоклер за пръв път успя да излезе начело на колоната в 31-вата обиколка, когато на старт-финалната права успя да изпревари Джордж Ръсел. Британецът реши да затвори рано вътрешната траектория към първия завой, но в този момент бе контраатакуван отляво от Льоклер, който по външната траектория изпревари съперника си.

Няколко тура по-късно за пръв път над пистата “Хунгароринг” прекапа, а Льоклер бе вкаран в бокса, където му бяха сложени гумите “хард”. Стратегията на Ферари бе той да кара с тях до края на състезанието, но тя се оказа напълно погрешна, още повече, че очакваният пороен дъжд така и не дойде. След излизането от бокса Льоклер се оказа зад Макс Ферстапен, който междувременно си проби път от десетата позиция на старта. По-малко от две обиколки по-късно, в 42-рата, нидерландецът се завъртя на един от завоите и бе изпреварен от Льоклер.

Битката между двамата продължи и в 45-ата обиколка Ферстапен си върна позицията след атака на старт-финалната права и изпреварване на излизането от първия завой. Така световният шампион се оказа на трета позиция в класирането зад Карлос Сайнс-младши и Люис Хамилтън, които обаче до момента бяха влезли само по веднъж в бокса.

След като двамата лидери се озоваха за втори път в бокса, Ферстапен пое водачеството, а междувременно Джордж Ръсел с най-меките гуми успя да изпревари Льоклер за втората позиция. Това окончателно провали тактиката на Ферари и в 55-ата обиколка “черните кончета” развяха бялото знаме и решиха да извикат монегасеца в бокса, за да му сложат гуми “софт”. Дори и с тях обаче вече бе твърде късно за атака на челните места и Льоклер остана шести, а съотборникът му Сайнс загуби битката за позиция на подиума с пилотите на Мерцедес.

В същото време седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се движеше с чудесно темпо с най-меките гуми и в крайна сметка финишира втори, като изпревари съотборника си и сънародник Ръсел. Освен това Хамилтън записа и най-бърза обиколка от 1:21.386 минути, което му донесе допълнителен бонус от една точка.

За пилотите от Формула 1 предстои кратка лятна ваканция преди заключителните девет кръга за сезона.

В генералното класиране води Ферстапен с 258 точки, като той изглежда съвсем близо до втората си световна титла. Вторият Льоклер е със 178 точки, а трети със 173 точки е Серхио Перес. Четвърти е Сайнс със 166 точки, пред Ръсел със 158 точки и Хамилтън със 146.

Крайно класиране в Гран при на Унгария:

1. Макс Ферстапен (Нидерландия/Ред Бул) – 1:39:35.912 часа
2. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) – +7.834 секунди*
3. Джордж Ръсел (Великобритания/Мерцедес) – +12.337 секунди
4. Карлос Сайнс-младши (Испания/Ферари) – +14.579 секунди
5. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) – +15.688 секунди
6. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) – +16.047 секунди
7. Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън) – +1:18.300 минути
8. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин) – на 1 обиколка
9. Естебан Окон (Франция/Алпин) – на 1 обиколка
10. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин) – на 1 обиколка
11. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин) – на 1 обиколка
12. Пиер Гасли (Франция/АлфаТаури) – на 1 обиколка
13. Чжоу Гуаню (Китай/Алфа Ромео) – на 1 обиколка
14. Мик Шумахер (Германия/Хаас) – на 1 обиколка
15. Даниел Рикардо (Австралия/МакЛарън) – на 1 обиколка
16. Кевин Магнусен (Дания/Хаас) – на 1 обиколка
17. Александър Албон (Тайланд/Уилямс) – на 1 обиколка
18. Николас Латифи (Канада/Уилямс) – на 1 обиколка
19. Юки Цунода (Япония/АлфаТаури) – на 2 обиколки
20. Валтери Ботас (Финландия/Алфа Ромео) – не завършва

Най-бърза обиколка:

Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) – 1:21.386 минути

Автор: Георги Крумов,  БТА

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар