- АТР, Голям шлем, Тенис

Новак Джокович се доближи само на титла до Рафаел Надал след успеха на финала на “Уимбълдън” над Ник Кириос

Сподели:
151 Views

Новак Джокович спечели така чаканата 21-ва титла от Големия шлем, като се наложи на финала на “Уимбълдън” над австралиеца Ник Кириос с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) за малко повече от 3 часа игра.

Така сръбският тенисист се доближи само на титла от Рафаел Надал, който има 22 трофея от Големия шлем и изпревари Роджър Федерер. Това бе седма титла на Джокович на “Уимбълдън” и четвърта поредна, като трябва да се отбележи, че турнирът не се състоя през 2020 година заради пандемията от коронавирус.

Въпреки успеха Новак ще загуби 2000 точки от актива си, тъй като на тазгодишното издание на “Уимбълдън” не се присъждат точки заради наказанието за недопускането на тенисисти от Русия и Беларус. Той ще се смъкне до седмо място в ранглистата на АТП.

Мачът започна трудно за фаворита Джокович, който допусна пробив при 2:2, Кириос успя да го затвърди и до края на сета не изпусна аванса си – 6:4.

Сърбинът очаквано вдигна нивото си през втория сет. Той успя да направи един лесен пробив за 3:1, но това му позволи да изравни сетовете с 6:3.

В третия сет всичко вървеше равностойно до 4:4, когато Новак успя да направи пробив и след това взе сервиса си за 6:4.

Четвъртата част бе още по-оспорвана и се стигна до тайбрек, в който обаче сърбинът поведе и имаше цели пет мачбола. Той загуби два от тях, но реализира третия, след като австралиецът прати топката в мрежата.

Кириос имаше превес в част от статистиката, като направи цели 30 аса срещу 15 за Джокович, а имаше предимство и при печелившите удари – 62:46.

Джокович обаче направи по-малко непредизвикани грешки, спечели повече точки на първия си сервис и направи повече точки при излизането си на мрежата.

“Искам да поздравя всички – подавачи, съдии. Знаете, че имаме трудни отношение. Публиката бе невероятно тези 2 седмици. Не очаквах да играя финал, целият ми отбор сме много изтощени. Заслужавам дълга почивка. Може би няма да бъда повече в тази позиция, но не мога да бъда сигурен”, каза Кириос, който излезе за награждаването с червена шапка против правилата и отново ще бъде глобен.

“Ти показа защо заслужаваш да бъдеш един от най-добрите играчи в света. Тази настилка ти пасва много. Наистина те уважавам много – ти си фантастичен атлет, невероятен талант. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкова мили неща за теб”, обърна се победителят към достойния си съперник.

“Надявам се, че това ще е дълга връзка между нас”, добави сърбинът за уговорката двамата финалисти да излязат заедно на вечеря и загубилият да почерпи.

“Загубих думи какво означава този турнир за мен и семейството ми. Винаги ще бъде най-големият турнир, който ме вдъхновява. За първи път видях как Пийт Сампрас го печели, когато бях на 5 години в една малко планинско село в Сърбия. Първата ни тенис снимка бе тревата на “Уимбълдън”. Благословен съм да бъда тук и да печеля”, каза световният номер 3.

Сърбинът имаше годишнина от брака си и подари победата на финала на съпругата си Йелена.

Автор: Христо Бонински, БТА

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар