- БГ Волейбол, Волейбол, Лига на нациите, Национални отбори

България загуби от САЩ в Лигата на нациите по волейбол

Сподели:
154 Views

България загуби от САЩ в Лигата на нациите по волейбол.

Тимът на Николай Желязков загуби с 1:3, но спокойно можем да кажем, че в три от четирите гейма, той стоя много равностойно на полето.

Ето какво още  съобщи сайтът на родната федерация по волейбол:

“Националният отбор на България изигра силен мач срещу един от фаворитите във Волеболната лига на нациите за мъже САЩ – “лъвовете” загубиха с 1:3 (12:25, 25:20, 24:26, 23:25), но спечелиха сърцата на феновете, които ги изпратиха с аплодисменти. Над 5000 зрители в “Арена Армеец” подкрепяха младия отбор, воден от Николай Желязков. България изигра слаб първи гейм, но след това заигра вдъхновено, изравни и бе много близо до обрат. Великолепна игра на американците в защита, уникални спасявания на либерото им Шоджи и няколко ситуации, в които и късметът бе на страната на съперника решиха крайния изход. След края всички зрители станаха на крака, за да поздравят българските национали за раздаването.

 

Александър Николов бе топреализатор в българския отбор със 17 точки. Радослав Парапунов завърши с 15, а Мартин Атанасов – с 11. Най-резултатен в мача бе Кайл Енсинг с 20 точки. Аарън Ръсел отбеляза 16.

Американците започнаха ударно, печелейки първите 3 точки в мача. Разликата се удвои до 4:10, когато дойде и първото техническо прекъсване за Николай Желязков. Почивката на 12-а точка дойде при 7 точки аванс за съперника след неуспешна атака на Мартин Атанасов. До края на първата част американците просто бяха непробиваеми – 4 пъти български атаки бяха спирани с точкови блокади. В крайна сметка американците затвориха частта на 12.

Вторият гейм бе коренно различен. Вдъхновението за българския отбор дойде след точката за 2:1 в наша полза. Страхотно дълго разиграване бе спечелено от “лъвовете” след няколко уникални спасявания на американците. Това буквално взриви залата. Ас на Мартин Атанасов направи преднината две точки, но тя тепърва щеше да набъбва. Борбена игра на българите в защита помогна за точка за 4:1. Американска атака в аут доведе до 5:1. Нов хубав сервис на Мартин Атанасов затрудни съперника, а Алекс Николов посрещна директно върнатата в нашето поле топка – 6:1. Феновете крешяха мощно “Сърце, душа, за България”. Кайл Енсинг сложи край на серията с атака по правата.

 

Блокаут на Алекс Николов, успешна атака на Чавдаров и точкова тройна българска блокада увеличиха разликата до 7 точки – 10:3. САЩ отново намали до 5 след неуспешна атака на Николов по късия диагонал и ас на Аарън Ръсел. Техническото прекъсване дойде при 6 т. аванс за “лъвовете” – 12:6 след ас на Алекс Николов. Гоцев направи точкова блокада за 14:7. Измъкната до мрежата топка от Парапунов в крайна сметка бе завършена от самия него по блокадата – 8 т. аванс за България. Нов отличен сервис на Чавдаров затрудни посрещането на съперника, а Атанасов веднага заби – 9 т. разлика. Тя остана такава до 21:12 след отиграване на Атанасов. Българите загубиха концентрация в края и разликата стана едва 3 т. – 23:20. Парапунов прекъсна лошата серия – 24:20. Ас на Атанасов сложи точка на частта. 25:20 и равенство в геймовете.

В третия гейм американците спечелиха психологически важно дълго разиграване след редица спасявания от двете страни на мрежата за 3:1 точки в тяхна полза. След спасена с плонж извън очертанията на игрището топка от Гоцев Алекс Николов завърши за 4:4. При 4:5 Аарън Ръсел направи разлика след поредица от страхотни изпълнения на начален удар. Два поредни аса за 4:7, нов много силен сервис и отиграване на Тори Дефалко – 4 точки разлика в полза на съперника. Още един изключителен сервис затрудни българите, но този път те се справиха и спряха серията на лидера на гостите. Алекс Николов заигра страхотно. Първо намали до 6:8, след това отигра и за 7:9. Алекс затрудни посрещането на САЩ със силен начален удар и намалихме до 8:9. Нов отличен сервис на 18-годишния син на Владо Николов и завършване от самия Алекс – 9:9. Техническото прекъсване дойде при 12:10 за САЩ – Мартин Атанасов атакува по правата и топката бе дадена добра, но след поискано видеоповторение се оказа с малко в аут. Уникална игра на американците в защита и 3 отразени наши атаки завършиха с точка за съперника за 12:15. Парапунов бе хванат на двойна блокада от Аарън Ръсел и Дейвид Смит и разликата стана 4 точки. Гоцев отигра за 13:16. Отново той вдигна ръце към публиката след троен блок. След нов добър сервис на Атанасов разликата се стопи до точка – 15:16. След 19:20 настана драма. Алекс Николов имаше шанс да изравни, но отигра над блокадата в аут. Последва странна точка за нас. Вместо ас след страхотен сервис на Дейвид Смит топката се върна в полето на САЩ, но бе оставена и кацна на линията. Развихрилият се Алекс Николов направи два аса – 22:21. България за първи път поведе в гейма. След блокаут на Атанасов получихме възможност да затвърим частта и да поведем с 2:1 гейма. Американците изравниха, след това имаха късмет при отигваране на Аарън ръсел и поведоха. Нещо повече – трета поредна тяхна точка доведе до 24:26.

Късметът за пореден път покри американците – този път при ситуация в началото на четвъртия гейм. Те съумяха буквално на магия да извадят топката, падаща под мрежата, а след това и взеха точката, за да поведат с 2:1. С блокада на Аарън Ръсел поведоха 3:1. Техническото прекъсване дойде с 3 точки аванс за гостите – 9:12. В тази част се наложиха и принодителни промени в българския състав. Светослав Гоцев получи удар, а Николай Колев влезе на негово място в началото на четвъртата част. Във важен момент травма в коляното извади и разпределителя и капитан Георги Сеганов, който бе заменен от Добромир Димитров.

Преди това Колев и Стефан Чавдаров имаха добри моменти, с които бяхме стигнали до 12:12. Интелигентно отиграване на Аарън Ръсел след нови спасявания на съотборниците му и ас не трудния за спиране Енсинг пак направиха разлика – 12:15. При 14:16 дойде контузията на Сеганов. САЩ поведоха с 4 точки за 17:21. Уникално спасяване с една ръка на Владислав Иванов и успешна атака на Алекс Николов за 19:22 дадоха импулс на България. Отново Николов реализира за 20:22. Мартин Атанасов имаше шанс да намали разликата само на точка, но атакува в аут. Ас на Чавдаров при мачпойнт за съперника доведе до 23:24. При следващата възможност обаче американците отиграха по блокадата, затвориха гейма с 25:23 и взеха мача с 3:1. Това бе шеста победа за САЩ от седем срещи.

В последния мач на родна земя България се изправя срещу Бразилия. Двубоят в неделя е от 20 часа в “Арена Армеец”.

Иран, който България победи с 3:0 в първия мач, записа втори пореден успех с 3:0 в София. Шампионите на Азия се възползваха от ентусиазма след чистата победа над фаворитите от САЩ и се наложиха отново с 3:0 (25:21, 27:25, 25:18) над Канада. Най-резултатен в срещата бе канадецът Тимъти Маар. За победителите с най-много точки завърши Амин Есмаелнеджад с 15, следван от Амирхосейн Есфандиар с 14.

Световният шампион Полша подчини лесно Австралия 3:0 (25:17, 25:19, 25:14). Кволек и Клос завършиха с по 9 точки в бързо спечеления от поляците мач. Това бе шеста победа за Полша от седем мача. С този показател поляците са на върха в класирането заедно с Франция с по 18 точки. САЩ – също с 6 победи, и 17 точки е на временната трета позиция в класирането. Австралия, който е сред отборите претенденти като България, остава на последно място сред 16-те тима във Волейболната лига на нациите.

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук:

➡ за VNL мъже:                        https://bit.ly/3Mk8QER

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар