- Мондиал, Световен футбол, Футбол

Уелс се класира за Световното първенство по футбол в Катар

Сподели:
148 Views

Уелс се класира за финалите на Мондиал 2022. “Драконите” се наложиха с минималното 1:0 у дома над Украйна и ще участват на Световно първенство за първи път след 1958 година.

Украинските футболисти започнаха по-силно на тежкия терен в Кардиф и в 12-ата минута Уейн Хенеси спаси опасен удар на Роман Йеремчук. Десет минути след това под проливния дъжд Александър Караваев също пропусна да отправи голов удар към вратата на домакините.

В 34-ата минута Гарет Бейл изпълни коварно пряк свободен удар, Андриай Ярмоленко опита да изчисти топката, но я прати неспасяемо в украинската врата.

Четири минути след почивката Арън Рамзи пропусна да направи резултата 2:0 в полза на Уелс, а при последвалите силни изяви за гостите отново Хенеси беше най-важният футболист за “драконите”.

В 56-ата минута Виктор Циганков отблизо не можа да изравни, а при добавката Роман Йеремчук също не намери очертанията на вратата на Уелс.

Четвърт час преди края на редовното време шут на резервата Бренан Джонсън срещна страничната греда на вратата, пазена от Георги Бушчан. Само 60 секунди по-късно украинският страж спаси голов удар и на звездата Гарет Бейл.

В 78-ата минута опитният Ярмоленко отново нямаше късмет да изравни резултата, играейки неуверено пред вратата на съперника.

Последният сериозен шанс в полза на гостите дойде в 84-ата минута. Хенеси направи феноменално отбиване на кълбото след удар с глава на влезлия от пейката Артьом Довбик.

Украйна няма участие на Световно първенство след 2006 година и общо шест пъти загуби баражи за класиране на големи първенства през последния четвърт век.

В Катар съставът на Уелс ще бъде в една група с тимовете на Англия, САЩ и Иран. Мондиал 2022 започва на 21 ноември, а първата среща на уелсците е срещу САЩ.

Автор: Асен Даскалов, БТА Снимка: Twitter

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар