- БГ Футбол, Българи в чужбина, Футбол

Ивайло Петев: Босна има индивидуалности, но трябва да направим добър отбор

Сподели:
320 Views

Ивайло Петев: Босна има индивидуалности, но трябва да направим добър отбор.

Българският наставник преди дни застана начело на националния тим на страната, а вчера даде обширно интервю за “Sportsport”.

Ето го и него :

Г-н Петев на първо място бих искал да ви поздравя и да ви пожелая успех на пейката на националния отбор на Босна.

Благодаря ви, голяма чест е да бъда треньор на Босна и Херцеговина, но в същото време и голямо предизвикателство. Искрено се надявам, че в крайна сметка всички ще имаме основание да бъдем доволни.

Състезателната ви кариера продължава около 15 години, а щом закачихте футболните си обувки, заменихте мястото на терена с това до него. Знаехте ли като играч, че един ден ще станете треньор?

Честно казано не мислех за това в началото на кариерата си. С течение на времето, тоест с наближаването на края на състезателната ми кариера, всъщност бях по-наясно, че футболът ще бъде моят живот след това. Започнах да се обучавам като треньор през 2005 година и започнах в Любимец. Това беше началото на моята треньорска кариера.

Кое е по-трудно да бъдеш играч или треньор?

Въпрос, на който е най-лесно да се отговори. Това вероятно ще ви бъде казано от всички, които са били футболисти и треньори. Много по-лесно е да бъдеш футболист.

Лудогорец изглежда много ви помогна, но в същото време е клуб, на който вие сте много много.

Хубава история за българския футбол е Лудогорец. Малко хора знаят, че когато поех клуба целта не беше да вляза в по-висок ранг. Някъде преди края на първата част от сезона, когато се отвори възможността, президентът на клуба ме покани на среща и ми каза, че трябва да направим всичко, за да се класираме в елита. През зимния трансферен прозорец взехме осем нови играчи, не беше лесно да се органзиира всичко, но в крайна сметка успяхме. След това през първия сезон спечелихме требъл – станахме шампиони, взехме купата и суперкупата. Не мисля, че някой е успял до момента да повтори този успех. Имам хубави спомени от Лудогорец, но мога да ви кажа, че там имаше силна енергия. Президентът беше млад, аз бях млад. Работихме наистина добре заедно и резултатите са доказателство за това.

В кариерата си освен няколко клуба сте водили и българския национален отбор?

Да, имах честта да бъда селекционер на българския национален отбор. Поех националния отбор в квалификациите за европейското първенство, имаше добри и лоши резултати. За съжаление нито тогава, нито сега ситуацията е добра. Малко са играчите, които играят в чужбина и имат важна роля в клубовете си. Така е от почти от двадесет години.

След националния отбор поехте Динамо Загреб, но не успяхме да спечелите титлата. Това ли е най-големият ви треньорски провал?

Като треньор на България започнах квалификациите за Мондиал 2018, но след това пристигна офертата от Динамо Загреб, която не можех да откажа. Платих обезщетение със собствени пари и пристигна в Загреб. Не мога да ви кажа дали това е най-големият ми треньорски провал, но със сигурност е голя минус. Футболът обаче е такъв. През онзи сезон дадохме възможност на много млади играчи. Дадохме път на Олмо, Мора, Гояк, Ходжич блесна по това време. По-късно в клубната каса влязоха 60 милиона евро от това поколение футболисти.

Доверявате се на младите играчи, изглежда не сте треньор, който се страхува да им дава път. Може ли да се очаква подобно нещо и в националния отбор на Босна?

Най-добрите ще играят за националния отбор, възрастта няма значение. Националният отбор е национален отбор, но бъдете сигурно, ако мисля, че млад играч може да донесе нещо добро на националния отбор, тогава той ще играе. Не се страхувам да давам шанс на младите футболисти.

За разлика от България, Босна има много играчи в чужбина, включително и по-млади.

Точно така, за това знам, че може да направим сериозен отбор. Това ми дава допълнителна мотивация. Знам, че има страхотни индивидуалности, но знам също така, че има млади играчи, на които трябва да се даде шанс. Ние трябва да направим отбор. Струва ми се, че всъщност по-опитните играчи ще имат важна роля в създаването на отбора. Тяхната роля ще бъде решаваща.

Клубовете, които ръководехте до този момент в кариерата, играеха предимно във формация 4-2-3-1. Ще видим ли и Босна и Херцеговина в тази формация?

Предпочитам този стил, мисля, че е най-лесно за играчите да го възприемат. За мен е важно играчите да възприемат възможно най-лесно моите идеи. За мен няма голяма разлика в тази система за игра и 4-3-3. Важното е играчите да бъдат тактически дисциплинирани. Футболът днес е такъв спор, при който най-вече всички се защитават и всички атакуват. Футболистите трябва да бъдат активни и в двете фази. Не е както преди 20 или 30 години, когато крилото пробие и центрира да остане в половината на противника.

Квалификациите започват през март. Групата съвсем не е лесна, но изглежда, че Босна може да се бори, ако не за друго то за баража?

Франция е световен шампипн, няма какво повече да ви кажа. Украйна има много добро поколение и се намира в подем. Финландия е много неприятен съперник. За мен е важно, че ние имаме качество и в момента не бих се занимавал с нашите противници. Аз се интересувам от моя отбор. Би било добре да имаме няколко приятелски мача, за да мога да видя как играчите ще функционират на терена. За съжаление нямаме, но не може да хленчим. Трябва да работим, пак ще кажа, че индивидуалните качества са налице. Нашата задача е да направим отбор.

Атмосферата сред феновете не е най-добрата, обществеността не е във ваша полза. Как ще промените това?

Проследих всички събития. Наясно съм с всичко, но това, което искам да кажа е, ако политиката се вмъкне във футбола, тогава няма да съм доволен. Не се интересувам от тези неща. Дойдох да работя, наясно съм, че няма да е лесно, но така е във футбола. Знам само, че с добра игра, работа и добри резултати ще подобрим атмосферата. Вярвам, че може да го направим, ако не бях убеден, изобщо нямаше да приема предложението. Едно е сигурно, само най-добрите ще играят за националния отбор, докато съм селекционер.

Автор: SPORTS24 – Спортни статии и анализи Снимка: http://www.jagiellonia.pl/index.html

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар