- Други спортове, Зимни спортове

ВИРУСЪТ ВАДИ БЪЛГАРСКИТЕ БИАТЛОНИСТИ ОТ ЩАФЕТИТЕ В ОБЕРХОФ ДНЕС

Сподели:
304 Views

ВИРУСЪТ ВАДИ БЪЛГАРСКИТЕ БИАТЛОНИСТИ ОТ ЩАФЕТИТЕ В ОБЕРХОФ ДНЕС.

Коронавирусът не подмина и българските национали по биатлон. След вчерашното добро представяне в преследванията за Световната купа в Оберхоф, днес бяхме сюрпризирани с новината, че шестима от нашия лагер са с положителни проби.

 

Петима от тях са състезатели: всичките ни представителки при жените Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова, наред с Благой Тодев и Димитър Герджиков при мъжете, плюс васкмайстор Стефани Попова.

 

Всички български състезатели и треньори са тръгнали от подготвителния лагер в Поклюка (Словения) преди седмица с отрицателни проби. Веднага след пристигането си в Оберхоф (Гер) те са подложени на нови тестове, които също бяха отрицателни. И сега – 4 дни по-късно – шестима от нашите се оказват с Ковид.

 

В момента българите са настанени в хотел заедно с още половин дузина отбори, които участват в двуседмичните стартове за Световната купа в германския зимен център. Нашите са заедно с тимовете на Чехия, Русия, Естония, Молдова, Украйна, Беларус и др. Не е ясно колко от тях също ще се окажат с положителни проби.

 

Резултатите от тестовете изваждат българите от участие в насрочените за днес две щафети – от смесената с участието на двама мъже и две жени и от единичната смесена с по един състезател и една състезателка.

 

Все още не е ясно какво ще е решението на местните власти и на Международния съюз по биатлон (IBU) за това колко време българите ще бъдат под карантина и кога отново ще могат да участват в състезания.

 

Ако се наложи 14-дневна изолация, това няма да позволи на нашите да стартират както на следващия кръг за Световната купа отново в Оберхоф, така и на последния етап за януари в Антхолц (Ит).

 

Както е известно здравните мерки и местните разпоредби във Финландия лишиха от участие Димитър Герджиков и Десислава Стоянова в част от стартовете за ценния трофей през декември и отлъчиха главния треньор Александър Касперович от националния отбор до края на този месец.

От българския лагер в Оберхоф съобщават, че в момента всички наши състезатели и треньори се чувстват добре и нямат никакви оплаквания.

 

Българският отбор по биатлон се финансира от Министерство на младежта и спорта.

Източник: https://biathlon.bg/513_Virusat_vadi_balgarskite_biatlonisti_ot_shtafetite.html

Снимка: https://biathlon.bg/513_Virusat_vadi_balgarskite_biatlonisti_ot_shtafetite.html

 

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар