- Моторни спортове, Формула 1

Драма с библейски пропорции роди неочакван победител на “Монца”

Сподели:
361 Views

Легендарната “Монца” за пореден път спря дъха на феновете на Формула 1. В изключително драматично състезание с отпадане на двете Ферарита, наказание на Хамилтън и спиране на състезанието, Пиер Гасли от Алфа Таури грабна първата си победа в кариерата. След него на подиума се наредиха бъдещият пилот на Ферари Карлос Сайнц от Макларън и Ланс Строл с Рейсинг Пойнт.

Това е първата надпревара, която бива спечелена от пилот различен от Ферари, Мерцедес или Ред Бул след 146 поредни успеха на доминантите в моторния спорт.

Световният шампион Люис Хамилтън трябваше да изтърпи 10-секундна санкция от маршалите заради непозволено влизане в бокса за смяна на гуми. Това го свлече до последното място, но в крайна сметка се пребори с трафика и завърши седми.

Днес от първа позиция започна световният шампион Люис Хамилтън, който вчера спечели квалификацията. Зад него потеглиха съотборника му Валтери Ботас от Мерцедес, Карлос Сайнц от Макларън, Серхио Перес с Рейсинг Пойнт и Макс Верстапен с Ред Бул. Представителите на домакините от Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел стартираха съответно от незавидните 13-та и 17-та позиция.

Сайнц направи великолепен старт и още при потеглянето изпревари Ботас, заемайки втората позиция още след първите метри. Макс Верстапен от своя страна се срина на седмо място.

Минутка по-късно падналият до шеста позиция Валтери сподели с екипа си по радиото, че има съмнения за спукана гума.

В шестата обиколка Фетел алармира, че е счупил спирачка, заради което впоследствие директно прибра болида си в бокса, приключвайки рано състезанието.

При десетото завъртане на Монца класирането е следното: 1. Хамилтън, 2. Сайнц, 3. Норис, 4. Перес, 5. Рикиардо, 6. Ботас, 7. Верстапен, 8. Строл, 9. Окон, 10. Гасли. Кими Райконен е 12-ти, а Льоклер – 13-ти.

От няколко обиколки насам Макс е залепен близо до Ботас и в 15-ата обиколка дистанцията между двамата е около половин секунда.

Всички в топ 10 плюс Льоклер и Албън са с меки гуми. Останалите са с медиум, с изклюение на Квят и Магнусен, които са избрали твърдите.

В 17-ата обиколка Ботас се оплака на тима си, че не може да работи с настоящите си настойки.

Льоклер влезе в бокса за нови гуми (2.7 секунди за смяна) и излезе 17-и.

В 20-ата обиколка Кевин Магнусен получи счупване и отби встрани от трасето – жълти флагове в сектор 3! Секунди по-късно маршалите наредиха излизане на сейфти кар. От това се възползва Хамилтън, който влезе за нови гуми (3.1 секунди за смяна).

Организаторите обаче съобщиха, че влизането в бокса на Хамилтън и Джовинаци е било нерегламентирано, тъй като по това време това не е било позволено. Предстои решение какво ще последва. То не закъсня и бе оповестено, че Антонио и Люис ще получат по 10 секунди наказание.

Надпреварата бе подновена в 24-ата обиколка. На “Параболика” обаче Льоклер излетя встрани с над 200 километра в час, губейки контрол и сцепление, и се заби кошмарно в предпазната стена вляво. Добрата новина е, че той моментално съобщи, че е добре и излезе сам от шасито си – червен флаг, спиране на състезанието и прибиране на всички в бокса!

Вероятно гран при на Италия скоро няма да бъде подновена, защото Хамилтън отиде в офисите на маршалите.

20-25 минути по-късно състезателите бяха изведени отново на пистата със сейфти кара. След една загряваща обиколка болидите отново се наредиха един зад друг на стартовата решетка и подновиха надпреварата.

Обиколка по-късно (29-та) Хамилтън влезе в бокса, за да изтърпи наказанието си. Той трябваше да се прибере, спре шасито си, изчака 10 секунди и тогава да потегли отново, връщайки се на трасето.

В 31-ата обиколка Макс Верстапен се прибра окончателно в бокса, напускайки състезанието.

След тези събития временното класиране е следното: 1. Гасли, 2. Райконен, 3. Сайнц, 4. Строл, 5. Норис, 6. Ботас, 7. Рикиардо, 8. Окон, 9. Квят, 10. Перес, а Хамилтън е чак предпоследен на 15 място.

В 34-ия тур бъдещият пилот на Ферари Сайнц се възползва по отличен начин от износените гуми на Кими и изпревари последния човек, донесъл световната титла при “черните кончета”. Ланс Строл също излезе пред Райконен обиколка по-късно. За следващите 3 завъртания на пистата финландецът пропадна до седмо място.

До 42-ата обиколка Хамилтън все още е в трафик и напредването му е бавно – 12-та позиция пред Грожан, Джордж Ръсел, Албън и Джовинаци.

В 47-ата шесткратния световният шампион влезе в зоната на точките, изпреварвайки Райконен, а две по-късно и Перес – девето място.

Източник: Gong.bg

 

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар