- БГ Футбол, Футбол

Борислав Попов обясни за полицията и заяви: Недоброжелатели удрят по БФС

Сподели:
223 Views

Изпълнителният директор на БФС – Борислав Попов хвърли яснота относно нахлуването на органите на реда в централата на футболния съюз по-рано днес. Той заяви на пресконференция, че доброто име на БФС е засегнато по недоброжелателен начин.

„Във футболния съюз работят много млади, интелигентни хора. Всички тези събития, които се случват се отразяват неблагоприятно на тяхната психика.

3 са основните теми, които се коментираха. Първата е договорите за тези футболни екипи. Това е 1 програма за развитие на детския футбол, която се води от над 15 години. Не е нещо ново. По тази програма получаваме 336 хиляди лева (брутна сума), ДДС се плаща по време на доставки. Избираме доставчици на топки, сакове. Всяка година се провеждат поне 50 турнира в 28-те административни области. Това е една от най-хубавите дейности на БФС, тъй като това е дейност, която се отнася за всички действащи детски клубове. Става малък футболен празник. Всички деца получават по един екип. Бихме искали да увлечем 100% от децата.

Относно отделните договори – 2015, 2016, 2017, 2018 година. БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки. Независимо от това ние провеждаме процедура. Ние търсим цена-качество. Освен това търсим фирмата производител да изпрати всички тези екипи във всички тези 28 области на страната. Всичките договори са сключени по този ред. Всички са отчетени по ММС. Имаме такъв договор. Въз основа на отчета получаваме протокол с оценка на дейността. В 2 от случаите сме върнали 2 суми.

Към момента на сключване на договора и приемане на стоката, фирмата е действаща. Няма друг начин, по който да се провери каква е тази фирма. Тя е в търговския регистър със седалище България. Тези хора са в България. Те са тук. Представлявали са фирмата. Това е за договора по отношение на екипите. Тези 33 хиляди екипа са за целия период, който споменах. Годишно са много по-малко.

Цинично е да се смята, че хората в БФС няма да направят най-доброто за децата-футболисти. Цинично е. Не мога да приема манипулативни твърдения, извадени от контекста, с който се внушават недобросъвестни практики в БФС по отношение на децата.

Втората тема е за другата програма по която се обучават деца – младежкият футбол. Отделяме около 1 милион. Избираме доставчиците. Трябва ни годен терен в добро състояние, за да може когато децата тренират, да избегнат контузии. Избираме хотели поне 4 звезди. Децата заслужават най-доброто. Трябва да получат най-добрите терени, обстановка. Във всички тези договори фигурират тези неща. Ако може да се преборим за други цени, ще се преборим. Пазарът диктува цените.

Третата тема за Черноморец. Всеки договор си има име и съдържание. Договорът с Черноморец (не Лазур) е за даване под наем на 3 тренировъчни терена. Използваха се за 16-те отбора през 2015 година в евротурнирите. Русия, Чехия, Белгия, Хърватия, Италия, Германия, Франция. Не можем да ги пуснем да тренират на такива терени, които не са с достатъчно добро качество. Посоченият договор е за наемането на терените на Черноморец. Проведени са над 100 тренировки. Около 2000 лева е тренировката. На националния стадион е поне двойно повече. Тренировката включва освен нея, съблекалня, зареждане на нея, всички консумативи. Тези игрища съществуват. Те са доста добре оценени. Имаме оценка от УЕФА.

Екипът, който е събран, е великолепен. Тези хора действително правят всичко най-добро за децата и за футбола. Лично аз мен не виждам някакви притеснения. Никой от футболния съюз няма да скрие документ, да го унищожи. Не са ми казали какво изземат. Накрая ще бъде изготвен протокол. Тогава ще знаем какво са търсили. Трябва да знаем какво са иззели. Ние считаме, че доброто име на БФС е засегнато по недоброжелателен начин. Институцията футболен съюз няма как да бъде разследвана. Тя е юридическо лице“, каза той.

Източник: Gong.bg Снимка: bfunion.bg

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар