- Голям шлем, Тенис

Завръщането на Гришо! Пак е на 1/8-финал на US Open!

Сподели:
362 Views

Оплюван от знайни и незнайни, отписван от кого ли не, но Григор Димитров отново е на голямата сцена на тениса. Бившият №3 в света за трети път в кариерата си се класира на 1/8-финал на последния за годината турнир от Големия шлем US Open и полека-лека затваря устите на критиците си. 

В много задъхан, но и интересен мач той се справи с полския квалификант Камил Майхржак и след почти 140 минути на корта изкова сладка победа с 3:0 сета (7:5, 7:6 (8), 6:2), за да влезе във втората седмица на надпреварата във Флашинг Медоус. 

В спор за първото си класиране на 1/4-финал в Ню Йорк първата ни ракета ще спори с друг непоставен в основната схема тенисист – младия австралиец Алекс де Минор. Той отстрани 7-ия в схемата Кей Нишикори и мачът му с Димитров се очертава като едно от зрелищата на тази фаза. 

Колкото до мача с Махржайк, Григор изигра два и половина перфектни сета, като имаше проблеми само в заключителните етапи на втория. В първия беше истински вихър на свой сервис и даде само три точки на него на съперника си. Той реализира само един пробив, в 12-ия гейм, като затвори всичко при 7:5 в своя полза. 

Втората част продължи в руслото на първата. Гришо нямаше особени проблеми при подаванията си, взе сервис-гейм на противника, после затвърди пробива за 4:1 и всичко се развиваше по мед и масло. Но тогава дойде и единственият слаб сервис-гейм на първата ни ракета до момента, той изпусна подаването си и впоследствие Махржак изравни до 4:4. 

Това вкара мача в руслото, в което квалификантът искаше и всичко се реши в тайбрек. В дългия гейм 94-ият в света поведе с минипробив за 5:2 и се виждаше победител. Но тогава Димитров изравни и обърна развоя, стигна до четири сетбола, два от които на негов сервис, но ги пропиля. При следващия си шанс обаче нямаше прошка и след 10:8 в тайбрека поведе с 2:0 сета. 

Това обезкърви поляка, който беше само спаринг-партньор в третия сет. Гришо реализира един ранен и един късен пробив в сета, след което сервира при 5:2 за победата. Наложи му се да спасява два брейкбола, стори го и след 6:2 намери място сред 16-те най-добри в Ню Йорк. 

Това му се случва за трети път след 2014 и 2016 г., а с оглед на факта, че ще срещне отново непоставен противник, има всички шансове да се добере до най-добрите 8 за първи път в кариерата си на US Open, който е печелил като юноша.



Източник: Gong.bg Снимка: Официална Facebook страница на Григор Димитров







About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар