- Англия, Европейски футбол, Футбол

Ливърпул удари прясно анфийлдско клеймо на Арсенал

Сподели:
264 Views

Ливърпул остана единственият тим във Висшата лига на Англия със 100-процентов точков актив след 3-ия кръг, в който нанесе поражение на Арсенал с 3:1. Два гола за успеха реализира големият ас на мърсисайдци Мохамед Салах, който по навик наказва “топчиите”, когато те пристигнат на “Анфийлд”. Иначе Жоел Матип беше човекът, който откри резултата в края на първата част, а за лондончани в заключителните минути точен беше Лукас Торейра.

Това бе първо поражение за тима на Унай Емери, който беше натрупал две победи в първите си два мача. Испанският специалист пое известен риск с включването на рекордната покупка Никола Пепе като титуляр за първи път след трансфера му, а котдивоарецът пропусна може би най-чистата възможност за своя тим при резултат 0:0. За пореден мач пък Ливърпул не влезе на висока предавка в свой мач, но с течение на времето подобри представянето си и заслужено спечели. Отборът на Юрген Клоп се намира в серия от 4 последователни успеха над “артилеристите” на Анфийлд, като головата разлика в тях е 15:3.

Двубоят спокойно можеше да тръгне в коренно противоположна светлина, ако Арсенал не се бе провалил в немалък брой изключителни чисти голови ситуации. Първата от тях дойде още в 11-ата минута, когато лоша комуникация между вратаря Адриан и Ван Дайк принуди първия да излиза извън наказателното си поле и да чисти топката. Тя отиде право у Пиер-Емерик Обамеянг, който овладя на гърди и опита прехвърлящ удар, прелетял встрани покрай десния стълб.

Ливърпул пък можеше да открие в 20-ата минута след много зле насочен пас на Дани Себайос, който беше пресиран край тъчлинията. Топката попадна у Садио Мане около точката на дузпата, ала сенегалецът стреля право в ръцете на Бернд Лено.

Последва следващия силен за Арсенал период. В 31-ата минута Никола Пепе беше на сантиметри от това да реализира ефектен гол с изстрел от около 18-19 метра. Фалцът на топката я отведе далеч от вратаря Адриан, но и от грешната страна на десния стълб.

Три минути по-късно Котдивоарецът профука най-чистата възможна ситуация пред Арсенал. Капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън подцени една избита топка след ъглов удар за своя тим и не очакваше Пепе да го атакува до централния кръг. Крилото отне кълбото и остана само срещу Андрю Робъртсън. Рекордната покупка с финес финтира шотландеца и се зае да пробива очи в очи с вратаря. В наказателното поле нервите на Пепе явно не издържаха, защото той нанесе крайно анемичен шут, който лесно беше отразен от Адриан.

В края на полувремето Ливърпул успя да открие след ъглов удар отдясно по атаката. Александър-Арнолд блесна с чудесна асистенция, насочвайки центрирането към границата на вратарското поле. Там Жоел Матип надигра Сократис във въздуха и от 5-6 метра разстреля Лено – 1:0.

Второто полувреме започна по възможно най-лошия начин за лондончани. Не бяха изминали и две минути от неговото начало, когато сериозно изостаналият в пеналта Давид Луис задържа за фланелката Мохамед Салах. Съдията Антъни Тейлър посочи бялата точка и потърпевшият египтянин беше безпощаден с изстрел под дясната сглобка – 2:0.

Единадесет минути по-късно всичко стана кристално ясно, а Салах реализира за втори път в мача. Той получи дълъг пас по земя от Джорджинио Вайналдум по десния фланг и финтира с огромна лекота излезлия извън позиция Давид Луис. Оттам нататък за офанзивния играч беше много лесно да пробие до наказателното поле и да порази целта с изстрел в долния десен ъгъл – 3:0.

Оттук до края на срещата тя определено се доиграваше, а Арсенал заслужава похвали, че до края не престана да атакува в опит да отбележи поне почетен гол. Той дойде в 85-ата минута, когато резервата Лукас Торейра с изстрел от 10 метра намери долния ляв ъгъл зад Адриан.

Във временното класиране първи е Ливърпул с пълен актив от 9 точки, докато Арсенал остава втори с 6. Утре “топчиите” могат да се окажат задминати от Манчестър Сити и Тотнъм, стига те да спечелят своите мачове.

В следващия кръг Ливърпул гостува срещу Бърнли, докато Арсенал има нова тежка задача – домакинство срещу местния враг Тотнъм.

Източник: Gong.bg Снимка: Нова Броудкастинг Груп

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар