- Евроучастници, Лига Европа, Футбол

Лудогорец удари с яростна жестокост Валур и продължава в ЛЕ

Сподели:
488 Views

Отборът на Лудогорец напълно очаквано и категорично надделя над исландския шампион ФК Валур с 4:0 в мач-реванш от втория предварителен кръг от Лига Европа. След като срещата в Рейкявик седмица по-рано завърши при резултат 1:1, то в ответния мач „орлите” от Разград не оставиха никакви шансове на исландците с безапелационното си представяне на „Лудогорец Арена”. Старт на головете даде Дан Битон, който откри в седмата минута, а в 24-ата Жордан Икоко вкара своя дебютен гол с екипа на „орлите”. В рамките на две минути – между 82-ата и 84-ата , пък резервата Якуб Швиерчок реализира на два пъти, за да подпечата солидния успех за осемкратния шампион на България.

По този начин Лудогорец продължава към третия квалификационен кръг на Лига Европа, където го очаква уелският шампион ТНС. Срещата в Разград е идния четвъртък.

На фона на първата среща в Исландия Стойчо Стоев направи две промяни в своя стартов състав, след като извади Сисиньо, чието място е заето от Жордан Икоко. Средата на терена бе от двама играчи – Яцек Горалски и Анисе, а Дан Битон зае мястото на Стефан Баджи и игра зад Кешеру.

Отборът на Валур бе считан за категоричен аутсайдер, след като има едва една победа в близо 30-те си европейски визити в историята. Все пак самочувствието на наставника Олафур Йоханесон не липсваше на официалната пресконференция, заявявайки, че Валур е в Разград, за да отстрани Лудогорец от Лига Европа.

Първата опасност в дуела дойде във втората минута. Тогава Жоржиньо центрира отдясно на далечната греда за Мавис Чибота, който свали с глава към Клаудиу Кешеру. Нападателят овладя и стреля с левия крак, но край левия страничен стълб. В тази ситуация добра работа свърши и Старке Хедлунд.

В четвъртата минута пък Георги Терзиев загуби концентрация, а Кай Барталстову пусна пас по земя за Педерсен. Нападателят се озова „очи в очи” с Пламен Илиев, а топката премина край страничния стълб на вратаря. Миг по-късно Валур можеше да открие резултата. Бе изпълнен тъч, а капитанът Сигурдсон стреля с глава, надигравайки във въздуха Антон Недялков, но Илиев улови топката. Последва отлично нападение на Лудогорец, след като Дан Битон бе изведен вляво. Израелският плеймейкър пък пусна по земя за Кешеру, но румънецът не успя да засече топката.

В седмата минута обаче Лудогорец поведе в резултата. Тогава Клаудиу Кешеру пусна вдясно по земя за Жоржиньо. Той потърси в наказателното поле Дан Битон. Халфът отправи удар с левия крак, но топката се отклони леко в тялото на Хедлунд и влетя във вратата – 1:0.

В 9-ата минута Чибота пробва късмета си след успореден пас на Жоржиньо, но топката прелетя встрани от вратата. Бившият футболист на ЦСКА пък получи заслон от Сигурдсон, заради който трябваше да получи медицинска помощ. След по-малко от четвърт час Рафаел Форстър достави брилянтно подаване вдясно за Жордан Икоко. Новият краен защитник на Лудогорец върна назад за Жоржиньо, който стреля веднага с десния крак, но Ханес Халдарсон с опита си отрази удара. Последва нов шут, този път на Битон, но топката бе пратена в ъглов удар.

Лудогорец организира много скоростно нападение в 22-ата минута. Тогава Мавис Чибота комбинира на двойно с Дан Битон. Последва центриране от тъмнокожия халф на „орлите”, който достави страхотна топка за Жордан Икоко. Крайният бранител се вклини зад гърба на бранител на Валур и с глава прати топката във вратата на Ханес Халдорсон – 2:0.

След половин час игра пък Мавис Чибота бе намерен от Абел Анисе, но ударът на №13 на Лудогорец отлетя високо над напречната греда на бинтования в бедрото Халдарсон. Стражът на Валур получи травма минути по-рано. Пет минути преди края на първата част Кешеру опита да изненада Халдарсон с директно изпълнение от ъглов удар, но опитният исландски страж с върха на пръстите си отклони топката в нов ъглов удар. В 42-ата минута Антон Недялков опита да накаже Валур с удар от дистанция, но топката премина край вратата на Халдарсон.

В 45-ата минута пък Клаудиу Кешеру пусна за Жоржиньо, който проби през средата на терена с невероятна скорост. Халфът финтира двама футболисти на Валур и нанесе удар с левия крак, но Халдорсон парира шута. В добавеното време на първата част пък Дан Битон бе видян на дъгата на наказателното поле от Антон Недялков. Израелският халф стреля с левия крак, но Клаудиу Кешеру спря пътя на топката към вратата на Ханес Халдорсон.

Втората част започна със смяна за Валур, след като Халдарсон не успя да продължи да пази, а на негово място влезе резервата Антон Ари.

В 54-ата минута Битон центрира във вратарското наказателно поле за Анисе, а мадагаскарецът стреля с глава, но топката излезе аут. Миг по-късно след нов корнер Кешеру бе близо да направи 3:0, но ударът му с глава от няколко метра излетя над напречната греда.

В 58-ата минута пък „орлите” реализираха бързо нападение през средата. Тогава Битон пусна вдясно за Кешеру, който пое топката и опита да прехвърли Антон Ари, но топката прелетя далеч встрани. В 60-тата минута защитата на Лудогорец „заспа”, а Педерсен напредна през средата. Тогава Пламен Илиев излезе да го парира и успя, а последва мощен удар от Барталстову, но топката почти не прехвърли гостуващия сектор на „Лудогорец Арена”.

В 72-ата минута вратарят на Валур Антон Ари спаси своите от сигурен трети гол, след като изчисти топката след далечен изстрел на Горалски. В 76-ата минута се откри двоен шанс пред Лудогорец, но ударите на Чибота и Анисе бяха блокирани от отбраната на Валур. В 82-ата минута влезлият като резерва Якуб Швиерчок оформи класическия резултат. Тогава Жоржиньо овладя топката вдясно и пусна пас по земя за Швиерчок. Полският нападател стреля мигновено с десния крак, а топката влетя красиво във вратата.

Минута по-късно пък отново Швиерчок направи резултата 4:0. Полякът бе намерен в наказателното поле от Антон Недялков. Спря топката с гърди и с десния удар по диагонала направи 4:0.

В 88-ата минута Вандерсон изведе Лукоки сам срещу вратаря на Валур. Холандското острие напредна и стреля с десния но, Антон Ари изби с крак в корнер. Това бе и последното по-интересно положение в Разград, като четирите гола за Лудогорец бяха напълно достатъчни, за да бъде сломен категорично ФК Валур.

Източник: Gong.bg
Снимка: ludogorets.com

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар