- Евроучастници, Лига Европа, Футбол

Без малко Лудогорец не потъна в исландското море срещу Валур

Сподели:
399 Views

Осемкратният шампион на България Лудогорец завъртя равенство – 1:1, при гостуването си на ФК Валур в Исландия, след като губеше до 92-ата минута. В 11-ата Ласе Петри откри резултата на „Хлидаренди” с фамозен гол, ала в добавеното от съдията продължение Абел Анисе изравни резултата в Рейкявик и донесе нужния гол на чужд терен за българския тим. Въпреки гола на мадагаскареца Лудогорец изигра странен за своите възможности мач, тъй като отборът направи редица пропуски към вратата на Антон Ейнарсон, но повечето удари бяха доста неточни.

Реваншът между двата тима е идния четвъртък на „Лудогорец Арена”, 1-и август. Победителят от тази двойка ще играе срещу загубилия от срещата между ФК Копенхаген и ТНС.

Стойчо Стоев на практика избира да започне срещата със състава, с който Лудогорец излезе през второто полувреме срещу Берое в последния мач от efbet Лига, спечелен с 4:2. Стефан Баджи, Яцек Горалски и Абел Анисе оформят тройния блок в средата на терена, докато Жорже Интима и Мавис Чибота ще подпомагат Клаудиу Кешеру в предни позиции. С капитанската лента за българския тим е Георги Терзиев.

Срещата започна с едноминутно мълчание по повод смъртта на Сигурдур Дагсон – една от иконите на футболен клуб Валур, който почина наскоро. Домакините от Валур стартираха с висока преса, на която „орлите” отговориха с бързи пасове помежду си и диагонални пасове. Напъните на исландците за преса секнаха след пет минути, когато Лудогорец отговори с такава, пращайки опонента в собствената му половина.

В 11-ата минута домакините изпълниха странично хвърляне от Ласе Петри.Топката бе изчистена от Антон Недялков напред, но Омарсон се пребори и я свали вдясно отново за Петри. Датският полузащитник си нагласи топката на десния крак и с топовен удар прати топката във вратата на Пламен Илиев, който бе заел позиция за центриране и не успя да реагира адекватно – 1:0 за Валур.

Лудогорец опита мигновено да изравни резултата, а Жоржиньо тръгна през центъра и стреля с десния крак, но ударът бе слаб и неточен. Последва комбинация между Кешеру и Сисиньо вдясно, но центрирането на бразилския краен бранител на „орлите” бе изчистено в ъглов удар. След него Чибота пусна по земя към дъгата за Яцек Горалски, а ударът на полския опорен халф бе спрян от бранител на исландците, а топката изчистена далеч напред. След четвърт час игра Жоржиньо напредна отдясно, а защитата на Валур проспа да се дръпне от засадата. Острието на „орлите” напредна отдясно и се опита да подаде към Чибота, но Омарсон изби в корнер. След него пък Кешеру се оказа сам във вратарското наказателно поле, но ударът му с глава бе неточен.

В 18-ата минута Жоржиньо продължи с тормозенето по десния фланг за „орлите”. Халфът влезе в наказателното поле и бе задържан, но комбинира с Кешеру. Нападателят отправи удар с левия крак, но топката профуча край левия страничен стълб на Антон Ейнарсон. Три по-късно Лудогорец имаше удобен шанс да изравни след пряк свободен удар, ала ударът на Кешеру прелетя над напречната исландска врата. В 25-ата Лудогорец имаше двоен шанс за изравняване на резултата, но в крайна сметка вторият удар на Яцек Горалски излезе аут.

В рамките на три минути – между 28-ата и 31-ата, Лудогорец получи два жълти картона след леки фаулове. Декорирани бяха Сисиньо и Абел Анисе. В 33-ата минута бранителят Рафаел Фостър стреля великолепно от свободен удар, но стражът Ейнарсон с плонж изби в ъглов удар. След него пък Чибота не пласира добро центриране и опитът за гол на Лудогорец поне в тази атака приключи. Миг по-късно пък Мавис Чибота финтира по елегантен начин Ивар Йорн Йонсон, но последвалият шут бе неточен и не затрудни исландския страж на Валур.

Натискът на разградчани се засилваше все повече и повече, като действията се развиваха по двата фланга на терена, ала исландската защита стоически издържаше на опитите за гол. В последната минута от добавеното време Клаудиу Кешеру показа страхотна визия и пусна „в уличка” за Мавис Чибота. Един от новите в Лудогорец бе в наказателното поле и стреля, но със сетни сили бранител на Валур изчисти топката в корнер, от който не се случи нищо пред вратата на исландците.

Две минути след старта на втората част Мавис Чибота пробва да застраши вратата на Валур, но Ейнарсон изби встрани, за да предотврати сигурен гол във вратата си. В 51-ата минута Мавис Чибота получи пас фронтално, а Омарсон го препъна, но топката продължи за Кешеру. Румънецът отправи силен удар, но неточен.След час игра Сисиньо бе видян вдясно и центрира прекрасно за Жоржиньо. Той стреля с глава, а топката прелетя плашещо близо край вратата на Валур. Това принуди пък Стойчо Стоев да извърши първа смяна в мача, пускайки Вандерсон на мястото на Мавис Чибота.

В 66-ата минута именно резервата Вандерсон се оказа на добра позиция в наказателното поле на исландците, но от крака на бранител на Валур топката бе изчистена напред. Шест по-късно пък Сисиньо отново подаде добре топката в наказателното поле, а Кешеру отправи удар с глава, но топката премина на сантиметри край страничния стълб на Валур. Румънецът имаше претенции за ъглов удар, ала съдийската бригада отсъди аут.

Четвърт час преди края на редовното време Ивар Йонсон бе видян на границата на наказателното поле вляво и стреля с левия крак, а Пламен Илиев с една ръка изби в ъглов удар. В 84-ата минута резервите Вандерсон и Якуб Швиерчок комбинираха, а полският стрелец се завъртя край Сигурбьорнсон и отправи удар, но Ейнарсон в крайна сметка улови. 85 секунди по-късно пък Кешеру стреля от воле след подаване отдясно на Сисиньо, но топката отново не намери очертанията на вратата на Валур.

В първата минута от добавеното време Вандерсон комбинира на два пъти страхотно със свои съотборници на двойно, а накрая центрира успоредно по земя към Кешеру, но румънският национал бе закъснял с придвижването си и гол не последва за българския тим. Все пак в 92-ата минута разградският тим успя да изравни резултата в Рейкявик. Включилият се страхотно Вандерсон центрира отляво за Абел Анисе, а мадагаскарският национал бе оставен непокрит и отблизо изравни резултата – 1:1.

Автор: Драган Иванов , Gong.bg

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар