- Моторни спортове, Формула 1

Люис Хамилтън с рекордна шеста победа на Силвърстоун

Сподели:
430 Views

Люис Хамилтън спечели за шести път в кариерата си Гран при на Великобритания от Формула 1, с което постави рекорд по победи в историята на “Силвърстоун”. Британският пилот на Мерцедес завърши пред своя съотборник Валтери Ботас и подобри рекорда на Ален Прост и Джим Кларк, заедно с които оглавяваше класирането до този момент.


Състезанието започна с драма на старта за холандеца Макс Ферстапен. Още преди загряващата обиколка болидът на Ред Бул бе заобиколен от механици, които сменяха забързано предното крило. В крайна сметка се оказа, че те са получили разрешение от рейсконтрола за отстраняването на малък проблем и се справиха на време.

Самият старт започна силно за Валтери Ботас. Победителят от квалификациите блокира отлично атакувалия го в първи завой Люис Хамилтън, а зад тях Себастиан Фетел от Ферари изпревари Пиер Гасли от Ред Бул и спечели петото място от шесто на решетката.

Хамилтън намери нова пролука за атака в четвъртата обиколка, когато постави и най-добро време на пистата. Ботас отвори път от вътрешната страна на завоя и британецът го изпревари, но контраатаката на “Копс” бе успешна и финландецът отново оглави колоната.

Ботас влезе в бокса в 17-та обиколка и това се оказа фатално. Скоро след това Антонио Джовинаци се завъртя в чакъла и предизвика поява на автомобила по сигурността, а водещите пилоти влязоха моментално за смени на гумите. Хамилтън и Фетел сложиха твърда смес, което почти им гарантира цяло състезание само с това спиране при механиците.

Класирането се запази непроменено дълго време, като Хамилтън водеше на Ботас, а зад тях се надпреварваха Фетел, Ферстапен, Шарл Льоклер и Гасли. Това обаче продължи до изпреварването на Льоклер срещу Гасли в 36-та обиколка, а две по-късно Фетел отпадна. Германецът беше изпреварен от Ферстапен на “Стоу”, а в следващия завой “Вейл” той заби болида си в Ред Бул-а на холандеца с късно спиране.


Ферстапен остана пети в колоната, а Фетел се прибра за смяна на предно крило и се върна 17-и, но моментално отнесе наказание от 5 секунди заради катастрофата. За него Гран при на Великобритания завърши в този момент.

Хамилтън вече беше натрупал огромна преднина срещу Ботас, преди призива да се върне в питлейна в 45-та обиколка. Той все пак отхвърли стратегията, въпреки че неговият съотборник имаше задължителна смяна на гумите, като всичко това не повлия на класирането. Хамилтън спечели с комфортна преднина от 24.928 секунди, а Льоклер завърши трети.

Хамилтън води с 39 точки на Ботас на върха в класирането при пилотите след десет кръга.

Източник: Gong.bg Снимка : Twitter 







About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар