- Световен футбол, Футбол

Felicitaciones! Бразилия е шампион на Копа Америка!

Сподели:
416 Views

Тягостното очакване за спечелване на трофей от Бразилия най-накрая видя своя край. „Селесао” триумфираха на Копа Америка 2019, на която надпревара бяха домакини, след като надделяха в нервния финален мач срещу Перу с 3:1 на митичния стадион в Рио де Жанейро – „Маракана”. Бразилците отвсякъде бяха считани за абсолютен фаворит, още повече след триумфа с 5:0 над „инките” в груповата фаза, ала перунаците показаха сериозен отпор на „селесао”.

Първият гол в Рио падна след точно четвърт час, когато Евертон бе оставен непокрит и отблизо откри резултата. В 44-ата минута обаче ветеранът в състава на Перу Пауло Гереро бе точен след дузпа, но в добавеното време на първата част Габриел Жезус за втори път даде аванс на „златистите”. Именно от герой в грешник успя да се превърне нападателя на Манчестър Сити, след като в 70-тата минута си изкара червен картон, но две преди края на редовното време резервата Ричарлисон реализира дузпа, извършена срещу Евертон, за да остави трофея в ръцете на Бразилия за девети път и първи от 2007-а година насам.

Иначе Тите подрежда своите в схема 4-3-3, като не прави нито една промяна на фона на триумфа срещу Аржентина преди броени дни. Нападението е водено от Габриел Жезус, Роберто Фирмино и Евертон, като тримата ще се върят в офанзивни позиции, както в хода на турнира.

Рикардо Гарека подрежда своите хора в 4-2-3-1, като вездесъщият Пауло Гереро е сложен най-отпред, за да поведе “инките” към трети трофей в историята им.

Още във втората минута Перу застраши вратата на бразилците. Куева застана да стреля от свободен удар от сериозна дистанция и го направи по повече от добър начин. Топката прелетя опасно близо край десния страничен стълб на Алисон Бекер, но в крайна сметка излезе аут. Натискът на “инките” продължи, а пресата за тима на Рикардо Гарека даде известен резултат след пет минути игра. Тогава Маркиньос изчисти слабо топката напред, където Тапия я посрещна. Халфът на перуанците отправи силен удар, но за щастие на бразилците – встрани от тяхната врата.

Бразилия откри резултата след четвърт час. Тогава Дани Алвес изведе с пас вдясно Габриел Жезус, който показа изящна техника между няколко бранители на Перу. Последва центриране на втора греда за Евертон, който бе оставен напълно непокрит и без грам да се почуди прати топката във вратата на Галесе – 1:0.

В 24-ата минута пред „селесао” се отвори възможност за втори гол. Алекс Сандро комбинира с изнеслия се вляво – Фирмино. Нападателят на Ливърпул пусна успоредно по земя за Филипе Коутиньо. Халфът на Барселона стреля с външен удар, след като бранител на Перу застана пред него, но все пак топката премина плашещо близо край десния страничен стълб на Галесе.

В 36-ата минута Алекс Сандро достави добро центриране на далечната греда за Роберто Фирмино. Нападателят на „селесао” се извиси над Трауко и стреля с глава, но за негово нещастие топката отлетя над напречната греда. 

В 41-ата минута перунаците създадоха много красиво и динамично нападение отдясно, а в крайна сметка то приключи с дузпа отсъдена за тях. Топката бе придвижвана по земята, а Флорес опита да върне в наказателното поле за Карийо, но Тиаго Силва спря топката с лявата си ръка, след като бе направил вече шпагат. Това даде възможност на рефера да посочи бялата точка. Зад топката застана Пауло Гереро, който прати топката в долния ляв ъгъл на Алисон Бекер, който се хвърли вдясно, за да изравни. Все пак съдията предпочете и помощта на VAR, за да затвърди отсъждането си. Това бе и първият допуснат гол на бразилците в хода на турнира.

Радостта на „инките” трая няколко минути, след като бразилците върнаха актива си в добавеното време на първата част. Артур пое топката през средата и напредна, след което стигна до дъгата и пусна вляво за Габриел Жезус. Нападателят остана „очи в очи” с Галесе, след като Самбрано го изпусна и с премерен изстрел с десния крак поведе Бразилия напред в резултата отново – 2:1.

В 50-тата минута Филипе Коутиньо получи пас на границата на наказателното поле и стреля отдясно, но ударът на халфа на Бразилия премина край страничния стълб на Галесе. На дваж пъти бразилците пропуснаха да довършат опонента в 54-ата минута. Коутиньо показа брилянтна техника на скорост, след което стреля, но ударът му бе блокиран. Фирмино взе топката и интелигентно пусна за Жезус, който бе вдясно, но ударът премина встрани.

В 70-тата минута обаче Габриел Жезус си изкара червен картон след втори жълт в мача. Нападателят на „селесао” постъпи лековато, удряйки Самбрано с лакът след въздушно единоборство. Това даде нужният импулс за перуанците, които започнаха да поглеждат все по-смело към вратата на Алисон. Само три по-късно след червения картон Перу можеше да изравни, но диагоналният удар на Трауко бе избит в корнер от стража на „златистите”. 

Това даде нужният импулс за перуанците, които започнаха да поглеждат все по-смело към вратата на Алисон. Само три по-късно след червения картон Перу можеше да изравни, но диагоналният удар на Трауко бе избит в корнер от стража на „златистите”. След него се получи разбъркване в наказателното поле пред Алисон Бекер, а топката бе изчистена след дъгата. Там бе Флорес, който стреля, обръщайки се, а топката прелетя много близо встрани от вратата на Алисон.

В 81-ата минута бразилците поискаха червен картон за десния бек Адвинсула, който се бори с Артур за топката. В гръб бранителят на Перу докосна халфа на Барселона по лицето с лакът, което веднага даде повод на “селесао” да започне да спори с рефера. Все пак Тобар Варгас не се вслуша в “съветите” на бразилците и остави играта да продължи.

Три минути преди края на редовното време Евертон изигра много хитро една наглед ясна ситуация. Халфът на Бразиляи премина през няколко перуански футболисти и си поведе топката, но малко дълго в наказателното поле. Все пак футболистът на Тите успя да направи така, че Самбрано да го събори, въпреки че стражът Галесе улови топката и бялата точка бе показана. VAR също потвърди решението на Варгас, след което Ричарлисон застана зад топката. Влезлият като резерва нападател стреля по земя вляво и направи 3:1, оставяйки трофея Копа Америка в Бразилия.

Източник: Gong.bg

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар