- БГ Футбол, Футбол

Шахтьор с втори роден скалп, ЦСКА показа добро лице

Сподели:
424 Views

ЦСКА записа втора поредна загуба в контролите си по време на тренировъчния лагер в Австрия. „Червените” на треньорския триумвират Добромир Митов, Люпко Петрович и Димитър Пенев отстъпиха с 0:1 срещу украинския първенец Шахтьор Донецк, който само преди дни разби Лудогорец с 3:0. Точно както срещу разградчани, нападателят Даниил Сикан се отчете с гол.

Въпреки резултата срещата може да послужи за извор на много позитивни изводи за столичния тим. Само в първите 15 минути „червените” продължиха да бъдат наистина притиснати от съперника (именно тогава падна голът), но след това те имаха своите положения срещу редовния участник в груповата фаза на Шампионската лига. Трябва да се отчете, че и гол на Али Соу беше отменен заради засада в края на първото полувреме.

Капитанът на ЦСКА Николай Бодуров пропусна двубоя заради възпаление на ухото. Жанио Бикел е с настинка и също не игра. Енрике Рафаел има лека контузия и предстои да му бъде направен преглед, докато Иван Турицов и Илия Шаламанов лекуват травми. За Шахтьор в групата не попадна бившият футболист на “червените” Жуниор Мораес, който се представи много силно при победата на Шахшьор – 3:0 срещу Лудогорец.

Първият четвърт час от срещата мина под тоталната диктовка на украинците, които демонстрираха много повече динамика и креативност в играта си. Опитите за атаки на ЦСКА не бяха много и приключваха малко след централния кръг. Още в самото начало израелецът Соломон можеше да се разпише след впечатляващ слалом между „червените” бранители.


Логичното се случи в 9-ата минута, когато отново Соломон се измъкна благодарение на чудесната си техника. Той тръгна към вратарското поле и върна към Марлос, който отправи шут. Черниаускас спаси, последва добавка на Коваленко, избита от защитник, за да може Сикан все пак да довкара топката – 0:1.

С напредването на мача ЦСКА постепенно откри своята увереност. В 18-ата минута футболистите на Добромир Митов организираха чудесна контраатака отляво чрез Евандро и Жеферсон, който центрира за непокрития Али Соу. Неговият изстрел с глава мина на сантиметри над гредата.

Фабрини и Тиаго Родригес имаха ключова роля в изравняването на битката в центъра на терена. С времето и крайните защитници започнаха да играят по-смело, като в 38-ата Стойчо Атанасов се включи отдясно и центрира много добре към другия край на наказателното поле. Там Евандро беше непокрит и опита красиво воле с десния крак, което беше блокирано от Болбат. Шест минути дойде и отмененият гол на Али Соу, който реализира красиво от въздуха след извеждащ пас на Жеферсон. Още в реално време обаче си пролича, че гамбиецът беше в засада .

В продължението на първото полувреме ЦСКА получи още един шанс, когато Пятов излезе твърде напред в собствената половина в опит да изпревари Али Соу за един дълъг пас. Таранът без проблем пребори вратаря и върна назад към Евандро. Бразилецът опита с шут от над 40 метра да порази празната врата и сантиметри го лишиха от успеха.

След почивката Шахтьор излезе с коренно променена единадесеторка, докато ЦСКА направи цели 4 промени. Това сериозно се отрази върху ритъма на мача и броя създадени ситуации.  За „червените” единственият по-забележителен опит беше на Али Соу в 70-ата минута. Тогава гамбиецът получи пас по земя от Стойчо Атанасов и овладя в дъгата. Той светкавично се извъртя и нанесе шут с десния крак, а вратарят Шевченко отвърна с не по-малко класна намеса.

Последният спаринг на ЦСКА в Австрия ще бъде срещу местния елитен Ред Бул Залцбург. 

Източник: Gong.bg, Снимка: cska.bg









About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар