- Други спортове

Министър Кралев похвали българските участници в Минск

Сподели:
309 Views

Министърът на младежта и спорта– Красен Кралев , обобщи участието на българските представители по време на Европейските игри в Минск.

Кралев направи това в профила си във Facebook.

Ето какво написа министърът:

Завърши българското участие на вторите Европейки игри! Горд съм от представянето на нашите спортисти в Минск, така се прави! Надявам се, че ще имаме поводи за радост и догодина в Токио, но за да се поздравим с успехи, ни предстои много работа през следващите месеци! В Беларус изпратихме 85 атлети, които се състезаваха в 15 вида спорт и спечелиха 18 медала – 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови. Това е с 8 повече, отколкото на Игрите в Баку през 2015, когато нашите състезатели завоюваха 10 отличия – 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови.
В последния ден на Ирите Ивет Горанова беше блестяща в турнира по карате и донесе титла за България в категория до 55 кг „Кумите“. Младата състезателка добави още едно ценно отличие в актива си след бронзовите медали от световно и европейско първенство.
Отлично представяне в Минск направиха българските боксьори, които завоюваха пълен комплект медали. Станимира Петрова донесе злато, Даниел Асенов спечели сребро в мъжкия турнир, който бе със статут на европейско първенство, но по мое мнение беше ощетен жестоко от съдиите, а Габриела Димитрова се окичи бронз. С тези резултати боксът значително подобри представянето си отпреди 4 години, когато остана без отличие.
Самбистите ни запазиха нивото от Баку и отново се върнаха с две отличия. Мария Оряшкова спечели първата титла за България, а Цветелина Цветанова спечели бронзов медал, който пък бе първи за нашата страна от тазгодишните игри. Мария може да се похвали и с това, че бе единствената спортистка в Минск, която се състезава в два спорта – самбо и борба.
Огромно израстване в Беларус направи художествената ни гимнастика. На Игрите в Баку най-красивият спорт остана без медал, но тази година в актива си има цели 5. Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова донесе 3 отличия – сребърни медали в многобоя и на 5 топки, както и бронз на 3 обръча и 2 чифта бухалки. Катрин Тасева прибави сребро на топка и бронз на лента.
Много добре в беларуската столица се представи и женската ни борба. Въпреки че тази година основната цел пред нашите състезателки е световното първенство през септември, момичетата спечелиха 3 медала. Мими Христова се окичи със сребро, а Миглена Селишка и София Георгиева спечелиха бронзови отличия. Няколко секунди не достигнаха на световната и европейка шампионка Тайбе Юсеин да спечели още един бронз за нашата страна.
Адмирации и за Ивайло Иванов за среброто в турнира по джудо, който също е със статут на европейско първенство. С добрите си изяви през последните месеци Ивайло крачи смело към Олимпиадата в Токио през 2020 година.
Изключително добро представяне и на групата ни в аеробиката. Антонио Папазов, Тихомир Баротев, Ана-Мария Стоилова, Ивелина Лукаки и Дарина Пашова завоюваха сребърното отличие, като много малко не им достигна за първото място. С отличието в Минск българската аеробика записа нов връх в своето развитие, което през последните години е свързано със все по-нарастващата популярност и успешна работа в този спорт у нас.
Поздравления и за страхотната Антоанета Бонева, която ни зарадва на два пъти в Беларус. Нашето момиче спечели 2 бронзови медала с спортната стрелба – на 10 м въздушен пистолет и на 25 м пистолет. Българката има и сребро от Игрите преди 4 години в Баку. Антоанета ще защитава цветовете на България и на Олимпийските игри през 2020, след като си осигури квота преди месец.
Нашите спортисти заслужават поздравления за отличното си представяне и успехите през последните десет дни. Продължаваме напред!

Автор: https://sports-24.net/ Снимка : ммс

About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар