- Моторни спортове, Формула 1

Ферстапен счупи доминацията на Мерцедес през 2019

Сподели:
421 Views

Макс Ферстапен с Ред Бул спечели 9-ия кръг от Световния шампионат във Формула 1 за Гран При на Австрия. Той завъртя най-бързо 71 обиколки на пистата, като съумя да изпревари втория в подреждането Шарл Льоклер с Ферари, а трети се нареди Валтери Ботас с Мерцедес. Четвърти завърши Себастиан Фетел с Ферари, а пети Люис Хамилтън с Мерцедес.

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер стартира отлично, а забавяне на Ферстапен позволи на Ботас и Хамилтън да го изпреварят. Фетел зае 6-ото място, а Ферстапен се движи седми.

В 4-ата обиколка Фетел изпревари Ландо Норис и се добра до 4-ото място само две обиколки по-късно. В 9-ата обиколка Ферстапен изпревари Райконен и зае петото място. Ландо Норис водеше люта битка с Кими Райконен за 6-ото място.

След 22 обиколки Льоклер имаше преднина от малко над 6 секунди пред втория Люис Хамилтън, обиколка по-късно пилотът на Скудерията влезе за смяна на гуми, а обиколка по-рано Фетел се забави в бокса и той изостана в подреждането. 

В 30-ата обиколка дойде време и Люис Хамилтън да влезе да смени гуми, британецът излезе 5-ти след Себастиан Фетел. Обиколка по-късно Ферстапен влезе в бокса и след завръщането си изпревари Хамилтън, но е след Фетел. Битката за топ 10 също беше ожесточена като Гасли съумя да изпревари Кими Райконен и се нареди девети.

Двадесет обиколки по-късно Макс Ферстапен съумя да изпревари Себастиан Фетел, след като германецът не съумя да запази третата си позиция и я отстъпи на холандския пилот. В 56-ата обиколка младият холандец зае второто място, като съумя да изпревари и Валтери Ботас. 11 обиколки преди края на състезанието Ферстапен се доближи на около 5 секунди от лидера Льоклер. Пилотът на Ред Бул започна да топи секундите и 5 обиколки преди финала той се приближи само на секунда след лидера.

В 69-ата обиколка Ферстапен изпревари Льоклер и зае лидерската позиция, решението трябва да дойде от стюардите дали изпреварването е по правилата. В същото време Фетел изпревари Хамилтън в битката за 4-ото място.

В крайна сметка Ферстапен зае първата позиция в крайното класиране, изпреварвайки пилота на Ферари – Льоклер.

Автор: Николай Пашкуров, Gong, Снимка: https://twitter.com/F1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1145340852031688706%7Ctwgr%5E393039363b636f6e74726f6c&ref_url=https%3A%2F%2Fgong.bg%2Fmotorni%2Fformula-1%2Fmultimedia%2Fvideo%2Fferstapen-schupi-dominaciiata-na-mercedes-prez-2019-548596







About Никола Генчев

Read All Posts By Никола Генчев

Вашият коментар